Παράδειγμα προς μίμηση ενάντια στην κρίση έγινε ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων. Στο Μαλακάσι, που έχει μόνιμους κατοίκους 120 άτομα, μια χούφτα άνθρωποι αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο υδροηλεκτρικό σταθμό 1MW και πουλώντας ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ να αποκομίσουν κέρδη.
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν μια παρέα Μαλακασιωτών που ζουν κι εργάζονται στα Τρίκαλα και σε άλλες περιοχές συναντήθηκε, όπως κάθε καλοκαίρι, στο αγαπημένο της χωριό.
«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι παρέες γράφουν Ιστορία. Ετσι κι εμείς, μια παρέα ανθρώπων που τρέφουμε απέραντη αγάπη για το χωριό μας, ένα πρωί συζητούσαμε για τις ήπιες μορφές ενέργειας. Αναρωτηθήκαμε τότε γιατί οι ξένοι μπορούν να κάνουν πράγματα κι εμείς όχι. Γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους να κάνουν αυτό που μπορούμε κι εμείς; Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό για να ωφεληθεί το χωριό μας» είπε στη «δημοκρατία» ο οικονομολόγος - φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σταύρος Τραγάνης προσθέτοντας ότι το χωριό του «έχει δύο πράγματα: Πολύ αέρα και πολύ νερό». Ετσι, μαζεύτηκαν 50 άτομα και συνέστησαν μια ανώνυμη εταιρία με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.
Επιχορήγηση
«Το ξεκινήσαμε αμέσως και καθεμία οικογένεια έβαλε 1.200 ευρώ» είπε ο κ. Τραγάνης, ενώ παράλληλα άρχισαν τις μελέτες καταθέτοντας σχετικό φάκελο στον Αναπτυξιακό. Οσο προχωρούσαν η πορεία των αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και οι σχετικές μελέτες για το έργο, τα μέλη της ανώνυμης εταιρίας έφτασαν τα 140, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα αγγίζει το ποσό του 1.200.000 ευρώ. Το όλο εγχείρημα εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό, με αποτέλεσμα να πάρει επιχορήγηση 50%, ενώ το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.800.000 ευρώ.
«Εχουμε τελειώσει με όλα τα προαπαιτούμενα. Από μέρα σε μέρα θα λάβουμε το τελευταίο έγγραφο από το δασαρχείο και θα αρχίσει το έργο» ανέφερε ο κ. Τραγάνης προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα δίνεται στον Σύλλογο Μαλακασιωτών προκειμένου το χωριό να αρχίσει να έχει έσοδα, να γίνονται έργα και η όλη προσπάθεια να περάσει στην επόμενη γενιά.

Εφ. Δημοκρατία (Φανή Χαρίση)