Η Κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως κορυφαία προτεραιότητα τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), στην Καλαμπάκα.
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι είστε αγρότες, θέλουμε να μείνετε στα χωράφια να συνεχίσετε να καλλιεργείτε, να μπορείτε να επενδύετε, να ζήσετε τις οικογένειές σας και να έρθουν και τα παιδιά σας να ασχοληθούν, έχοντας την ελπίδα ότι θα έχουν μια καλή ζωή και θα νιώθουν ασφάλεια», είπε ο κ. Σκρέκας κατά την ομιλία του στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με επίκεντρο τα γενναία κίνητρα για τις ΑΠΕ, τη χρηματοδότηση των επενδύσεων 2 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, καθώς και τα ιδιαίτερα ευνοϊκά κριτήρια για την παροχή δανείων και εγγυήσεων, άνω των 600 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες.
Μεταξύ αυτών των μέτρων, ξεχωρίζουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν το δικαίωμα να πωλούν οι αγρότες σε 75% από 25% προηγουμένως και την προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.
Με την πρώτη ρύθμιση οι αγρότες θα πληρώνουν το δάνειο για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάνελ, χωρίς να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους. Δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, οι αγρότες κερδίζουν ένα διπλό όφελος, αφού όχι μόνο μηδενίζεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά επιπλέον ενισχύονται τα έσοδα τους, καθώς όταν θα εξοφλούν το δάνειο θα αποκτούν μια νέα πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Με τη δεύτερη ρύθμιση περιορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνεπώς κλείνουν τα «παράθυρα» αυθαιρεσίας που υπήρχαν προηγουμένως εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, οι παραγωγοί θα μπορούν χωρίς προβλήματα να τοποθετούν το πάνελ δίπλα στην πομόνα, μέσα στο χωράφι τους.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, και στο ζήτημα του νερού, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων με έξυπνα αρδευτικά συστήματα, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον αγροτικό τομέα.
Ειδικά για περιοχές όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ο κίνδυνος της ερημοποίησης θα αποτραπεί με τη μεταφορά 200 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως από τον Αχελώο, ποσότητα που δεν διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελεί μόλις το 1/3 των πλημμυρικών νερών του ποταμού.