Μόνο αν βρεθείς εδώ μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι σημαίνουν τα Μετέωρα. Πρέπει να ανέβεις τους μυστηριώδεις βράχους, να μπεις στα ιερά μοναστήρια, να νιώσεις ένα βήμα πιο κοντά στον ουρανό.
Οι μυστηριώδεις βράχοι με τα μοναστήρια, που ορθώνονται πάνω από την Καλαμπάκα και το Καστράκι, είναι ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Ελλάδας, μετά τον Βράχο της Ακρόπολης. Το πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι πελώριοι βράχοι είναι μυστήριο.
Κατά μια εκδοχή, που οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ως πειστική, στην περιοχή ανάμεσα στη σημερινή Πίνδο και τα Αντιχάσια Ορη απλωνόταν πριν από εκατομμύρια χρόνια μια θάλασσα, στον βυθό της οποίας άρχισαν να δημιουργούνται δελτογενείς κώνοι (πλησίον κάποιου Δέλτα). Οταν τα νερά αποτραβήχτηκαν, οι κώνοι αποκαλύφθηκαν, άρχισαν να διαβρώνονται από ανέμους και βροχές και δημιουργήθηκαν αμέτρητες κοιλότητες.
Στις απρόσιτες κοιλότητες των βράχων βρήκαν κάποτε καταφύγιο ερημίτες και ασκητές, δημιουργώντας τις πρώτες μοναστικές κοινότητες. Ονομάστηκαν Μετέωρα τον 14ο αι. από τον όσιο Αθανάσιο Μετεωρίτη, κτήτορα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, το πρώτο μεγάλο και οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο.
Συνολικά 24 μονές έφτασαν να λειτουργούν στα Μετέωρα, εκ των οποίων σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν επτά, με έξι από αυτές να είναι επισκέψιμες. Η Μονή Μεγάλου Μετεώρου (ή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) είναι η μεγαλύτερη από όλες και συνήθως από αυτήν ξεκινούν οι οργανωμένες επισκέψεις με πούλμαν από την Καλαμπάκα.
Και σήμερα ακόμη χρησιμοποιείται το «τελεφερίκ» για τη μεταφορά μεγάλων βαρών
Ανδρική μονή με δέκα μοναχούς και πολλαπλάσια... σκαλοπάτια μέχρι να περάσεις την πύλη της, το Μεγάλο Μετέωρο έχει αμέτρητα σημεία ενδιαφέροντος: τον Πύργο με το δίχτυ, απ’ όπου πριν από όχι και πολλά χρόνια γινόταν η μεταφορά εφοδίων (αλλά και ανθρώπων), το Οστεοφυλάκιο όπου εκτίθενται τα οστά των κτητόρων της, ο ναός της Μεταμορφώσεως του 1388 με τις αγιορείτικες αγιογραφίες (ανάμεσά τους και «άγιοι στρατιωτικοί»), το Μουσείο Κειμηλίων με τα σπάνια χειρόγραφα, τους ξυλόγλυπτους σταυρούς και τα χρυσόβουλα (Ωρες λειτουργίας 09:00- 16:00, κλειστή Τρίτη-Τετάρτη).
Επόμενη είναι η Μονή Βαρλαάμ, πολύ κοντά στην προηγούμενη. Ιδρύθηκε το 1518, όμως είχε πρωτοκατοικηθεί τον 14ο αι. από τον ασκητή Βαρλαάμ, από τον οποίο πήρε αργότερα το όνομά της. Εδώ αξίζει να σταθείς στην αγιογράφηση του καθολικού της μονής, έργο του 1548 από τον Φράγκο Κατελάνο, με την ασυνήθιστα ρεαλιστική απεικόνιση των παραστάσεων. Το μοναστήρι πανηγυρίζει των Αγίων Πάντων και σήμερα φιλοξενεί 6 μοναχούς (Ωρες λειτουργίας: 09:00-15:00, κλειστή Πέμπτη-Παρασκευή).
Ενας μικρότερος βράχος, κάτω από τις δύο προηγούμενες μονές, φιλοξενεί τη Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά (16ος αι.). Με δύο μοναχούς σήμερα, το μοναστήρι ξεχωρίζει για τις υπέροχες αγιογραφίες του Κρητικού Θεοφάνη Στρελίτζα (1527), γνωστού και ως «Μπαθά» (Ωρες λειτουργίας: 09:00-13:00, κλειστή την Παρασκευή).
Περίπου 12.000 λίτρα χωράει το βαρέλι-γίγας στο κελάρι της Μονής Βαρλαάμ
Ανεκτίμητα Κειμήλια
Η Μονή Ρουσάνου ή Αγίας Βαρβάρας, γυναικεία μονή, ιδρύθηκε το 1529 και είναι η μάλλον πιο «δυσπρόσιτη» απ’ όλες (αν και σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, η πρόσβαση έχει γίνει πολύ πιο εύκολη): θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο στο κατάλληλα διαμορφωμένο πλάτωμα στον κεντρικό δρόμο και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που σε 4-5 λεπτά σε οδηγεί στην είσοδο του μοναστηριού. Η μονή πανηγυρίζει στις 4 Δεκεμβρίου (Αγ. Βαρβάρας) και 6 Αυγούστου (Μεταμορφώσεως). (Ωρες λειτουργίας: 09:00-14:00, κλειστή την Τετάρτη).
Η Μονή της Αγίας Τριάδας, στην κορυφή του χαρακτηριστικού απότομου βράχου, χτίστηκε το 1438 από τον μοναχό Δομέτιο (άλλες πηγές αναφέρουν πως λειτουργούσε ήδη από το 1362) και σήμερα φιλοξενεί 5 μοναχούς. Πέρα από τη μεταβυζαντινή αγιογράφηση του ναού, αξίζει να δεις το λαξευμένο στον βράχο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου (Ωρες λειτουργίας: 09:00-12:30 και 15:00- 17:00, κλειστή Τετάρτη-Πέμπτη).
Τέλος, η πολυπληθέστερη μονή είναι η γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου (πρώτο μισό του 15ου αι.), με 28 μοναχές. Το αυτοκίνητο σε φέρνει μέχρι την είσοδο του μοναστηριού, όπου θα δεις ένα μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα μουσείο: ξεχωρίζει ένα αντίτυπο βιβλίου του Αριστοτέλη του 1498. Στον ναό φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Χαραλάμπους. (Ωρες λειτουργίας: 09:00-13:00 και 15:00- 17:00, κλειστή τη Δευτέρα).
Αν βρεθείς στα Μετέωρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, μη χάσεις τη θέα από την Ψαρόπετρα, έναν βράχο παρατηρητήριο με θέα στον κάμπο, την Καλαμπάκα και σε 5 από τα 6 μοναστήρια (εκτός του Αγ. Στεφάνου).
Τέλος, θυμήσου πως οι βράχοι των Μετεώρων είναι και ένας εξαιρετικά δημοφιλής αναρριχητικός προορισμός, με περίπου 700 διαφορετικές διαδρομές, όλες σε βράχους όπου δεν κατοικούνται, αλλά και πολλές διαδρομές και μονοπάτια για trekking ανάμεσα στους βράχους (Πληροφορίες: Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας: 24323 00577).
Το Καστράκι στους πρόποδες των Μετεώρων
Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
thetravelbook.gr