Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων e-ταξίδεψε μέχρι την πόλη της Καλαμπάκας με τελικό σταθμό το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Το Μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.
Η Ξενάγησή μας ξεκίνησε προβάλλοντας την Είσοδο του Μουσείου με φόντο έναν βράχο των Μετεώρων. Ο ευγενέστατος κ.Παύλος μας καλημέρισε και μας καλωσόρισε από το Μουσείο του ενώ η συνεργάτιδά του Μαρία Δωρούση βρισκόταν στο χώρο του σχολείου μαζί μας. Από την είσοδο κιόλας του Μουσείου αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ποικιλία τόσο στα σχολικά βιβλία όσο και στα σχολικά αντικείμενα. Πρώτη στάση η αίθουσα της Σχολικής Τάξης, δεύτερη η αίθουσα με τους Μύθους του Αισώπου και τελευταία η αίθουσα των Μετεώρων.
Κατά την περιήγησή μας στην Σχολική Τάξη ενημερωθήκαμε σχετικά με τον τρόπο μάθησης αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για τη μετάδοση της γνώσης. Συγκεκριμένα, σε κάθε θρανίο υπήρχε μία πλάκα, ένα κοντύλι για γραφή πάνω στην πλάκα, ένα μελανοδοχείο και ένα σφουγγαράκι για σβήσιμο. Στο βάθος της σχολικής τάξης παρουσιάζεται το «Κρυφό Σχολειό» κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο καλόγερος εκείνης της εποχής διδάσκει γράμματα στους μαθητές. Ολοκληρώθηκε η ενότητα αυτή με τον κ. Παύλο να μας παρουσιάζει τις σχολικές ενδυμασίες εκείνης της εποχής.
Μετά την εικονική ξενάγηση παρουσιάστηκαν εκθέματα του Μουσείου στους εκπαιδευομένους του σχολείου με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Μαρίας προκειμένου να δουν από κοντά όλα τα αντικείμενα που παρακολουθούσαν προηγουμένως από τον υπολογιστή. Πλέον, η δράση άρχισε να αποκτά και βιωματικό χαρακτήρα αφού οι περισσότεροι επεξεργάστηκαν τα αντικείμενα αλλά αναπόλησαν ταυτόχρονα και τα παιδικά τους χρόνια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήραν το λόγο και μας διηγήθηκαν ιστορίες ,με τη χρήση των συγκεκριμένων αντικειμένων από την παιδική τους ηλικία.
Επίσης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας διαθέτει μία αίθουσα αφιερωμένη στο φαινόμενο των Μετεώρων στο βάθος της οποίας υπάρχει μια γκραβούρα με ένα βράχο Μετεώρων. Περιηγηθήκαμε, εικονικά πάντα, μέσα στην αίθουσα και εστιάσαμε στο βράχο των Μετεώρων. Αμέσως μετά προβλήθηκαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το σχηματισμό των Μετεώρων αλλά και τον τρόπο ανάβασης των πρώτων μοναχών στα μοναστήρια. Με την εκπληκτική ξενάγηση του κ. Παύλου αλλά και με τις καίριες παρεμβάσεις της Μαρίας δόθηκαν αναλυτικές περιγραφές και απαντήθηκαν αρκετές απορίες των εκπαιδευομένων. Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει και δύο στερεοσκοπικά γυαλιά και 8 στερεοσκοπικές κάρτες τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να τα χρησιμοποιήσει. Η Μαρία τα έφερε στο σχολείο και οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία.
Για επίλογο της Δράσης χρησιμοποιήσαμε την κούπα του Δίκαιου Πυθαγόρα, η οποία υπάρχει και εκείνη στο Μουσείο για χρήση από το κοινό. Αφού λοιπόν η Μαρία έκανε την απαραίτητη εισαγωγή, από τη Θεωρία περάσαμε στην Πράξη. Μετά το τέλος της Δράσης οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν όλα τα αντικείμενα του Μουσείου και να εκφράσουν και άλλες απορίες.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον ιδιοκτήτη του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας τον κ. Παύλο Μπαλογιάννη ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός για τη συγκεκριμένη δράση και για τη δέσμευσή του ότι θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.