To 2o Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υλοποίησε παρεμβατικό πρόγραμμα με σκοπό την εξέταση της επίδρασης της άσκησης στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία των κρατουμένων-εκπαιδευομένων του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την εφαρμογή προσχεδιασμένων ωριαίων μαθημάτων κυκλικής προπόνησης για ενδυνάμωση. Επιπλέον, σε κάθε μάθημα συμμετείχαν σε διαφορετική αθλοπαιδιά, όπως μπάσκετ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κ.α. Σε κάποια μαθήματα ενσωματώθηκαν μουσικά παιχνίδια και δραστηριότητες παραδοσιακού χορού προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η επικοινωνία, καθώς και η προαγωγή της στατικής και δυναμικής ισορροπίας.

H σωματική άσκηση μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, πάντα με γνώμονα την επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Πέρα από τη βελτίωση της σωματικής τους υγείας και την ανακούφιση από το στρες, η ενσωμάτωση της άσκησης στην εκπαιδευτική καθημερινότητα μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και να αποτελέσει μία θετική διέξοδο διοχέτευσης της ενέργειάς τους σε παραγωγικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Την επιστημονική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είχε η κα Γεωργία Μαγγουρίτσα ΕΕΠ του ΤΕΦΑΑ, συνεπικουρούμενη από τον κ. Στελλίου Εμμανουήλ, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος.

Τα αποτελέσματα του καινοτόμου και πρωτοποριακού αυτού προγράμματος θα τροφοδοτήσουν την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων πάνω στο πολύ σημαντικό ζήτημα της ένταξης της άσκησης στο πρόγραμμα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας τα οποία λειτουργούν εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.