Για το μεράκι και την αγάπη για το χώρο της γαλακτοκομίας και τυροκομίας σε συνδυασμό με τις γνώσεις και εμπειρίες χρόνων, οδήγησαν μια Δευτέρα του Ιουνίου του 1985 τους αδερφούς Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη μαζί με τον πατέρα τους Στέργιο Σαράντη, στην ίδρυση της ΤΥΡΑΣ που σήμερα γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας. Σε σχετική εκδήλωσή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα την Τρίτη 10 Ιουνίου ο όμιλος πλέον Ελληνικών Γαλακτοκομείων με τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα, Δουμπιά, Κάμπος Χίου, υποδέχτηκε εκπροσώπους της κυβέρνησης, τοπικών φορέων αλλά και του Τύπου για να γιορτάσουν «40 χρόνια ζωής και δουλείας με σεβασμό στον παραγωγό στους καταναλωτές στον τόπο με θέληση, πείσμα και όρεξη και με στόχο πάντα το μεροκάματο για την οικογένεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Σαράντης.

Μέσα στον Ιούνιο οι υπογραφές για την Δωδώνη

Η επόμενη μέρα βρίσκει την τρίτη γενιά της οικογένειας Σαράντη -στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου βρίσκονται οι γιοι τους, Στέλιος Σαράντης (του Δημητρίου) και Στέλιος Σαράντης (του Μιχαήλ) αντίστοιχα- να υπογράφουν μέσα στον Ιούνιο ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων για την απόκτηση πλέον και επίσημα της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού τις προσεχείς εβδομάδες υπογράφεται το SPA ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η αξία του brand αποτιμάται στα 180 εκατομμύρια και το deal μέχρι το τέλους του έτους θα έχει επίσημα ολοκληρωθεί.

Επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 300 εκατ

Στόχος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι να δώσει παγκόσμια παρουσία στην Δωδώνη και καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί για την ηπειρώτικη εταιρεία. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου στην Ήπειρο, πιθανότατα στο Καλπάκι, καθώς και επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων. Ο στόχος είναι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, η παραγωγή φέτας της «Δωδώνης» να τριπλασιαστεί – από 10.000 σε 30.000 τόνους ετησίως. Το επενδυτικό πλάνο ενδέχεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το τίμημα εξαγοράς της εταιρείας.

Πορεία προς το 1 δις ευρώ σε πωλήσεις- Σημαντική η συμβολή του εξωτερικού

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία που αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 1 δις σε κύκλο εργασιών το επόμενο έτος μετά την εξαγορά της Δωδώνης, κατέγραψε κύκλο εργασιών 650 εκατ. ευρώ το 2024 έναντι 594 που είχε το 2023. Ο τζίρος προέρχεται σε ποσοστό 70% από το εξωτερικό και 30% από την χώρα μας. Με ανάπτυξη 6-7% το πρώτο τετράμηνο του 2025 ο όμιλος επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του και μετράει 2200 εργαζομένους εκτός Ελλάδος και 1500 εντός. O όμιλος έχει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό με 13 θυγατρικές και παραγωγή, πέραν της Ελλάδας, σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή εκδήλωση η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει το 60% των πωλήσεων στο εξωτερικό ενώ πρώτες χώρες στις πωλήσεις της φέτας είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία. Η εταιρεία πρόκειται να επεκταθεί και στις ασιατικές αγορές αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της εμπορικά στα Εμιράτα.

Η επένδυση στα Δουμπιά Χαλκιδικής

Όσο αφορά τις επενδύσεις στα σκαριά είναι η επένδυση 880.000 ευρώ στην Χαλκιδική για την πηγή του νερού Δούμπια που πρόκειται να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό επισκέψιμο από το κοινό για χρήση ιαματικών λουτρών. Η επένδυση πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της δράσης για την αξιοποίηση ιαματικών πηγών με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στηρίζεται στην ποσιθεραπεία , δηλαδή στη κατανάλωση του αναγνωρισμένου ιαματικού νερού της περιοχής – σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2019. Γύρω από αυτό, χτίζεται ένα μικρό «θερμαλιστικό hub» με επισκέψιμο χώρο, meeting room, πωλητήριο, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές ΑμεΑ.

Kινήσεις με κοινωνικό πρόσημο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Στέλιος Σαράντης αναφέρθηκε επίσης και στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις επενδύσεις σε τεχνολογία και τη καινοτομία. Ο όμιλος αφήνει καθημερινό ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και στην εκδήλωση αναφέρθηκε σε δωρεές που θα προχωρήσουν μέσα στο 2025.

Eύα Πέτροβα businessnews.gr