Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Διεθνούς Εβδομάδας και του 1ου Διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Φαρκαδόνας το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου  CULTRURAL + του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Τo θέμα της διεθνούς επιστημονικής διοργάνωσης ήταν  η πολιτιστική αξιοποίηση των αγροτικών οικονομιών (πολιτιστική κληρονομιά-παραγωγή-γαστρονομία-επιχειρηματικότητα).

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνέδριο ήταν με φυσική παρουσία ομιλητών και από τις πρώτες διοργανώσεις τέτοιου είδους στην χώρα μας στην μετά covid εποχή και στο άνοιγμα των εκδηλώσεων και διοργανώσεων, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας και οι διοργανωτές υποδέχθηκαν με θέρμη τους ξένους επισκέπτες και τους φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο σε μια χρονική περίοδο μάλιστα όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν με υψηλές θερμοκρασίες.

Παρ΄όλα αυτά οι ξένοι αναχώρησαν  από την περιοχή μας  με τις καλύτερες των εντυπώσεων και έμειναν κατενθουσιασμένοι τόσο από το επίπεδο του συνεδρίου όσο και από την διαμονή τους , την φιλοξενία και τις επισκέψεις τους σε αξιοθέατα της περιοχής της Φαρκαδόνας και του Νομού μας γενικότερα.

Στο περιθώριο της διεθνούς εβδομάδας και του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε αδελφοποίηση των Δήμων Φαρκαδόνας και της Ισπανικής πόλης Casar de Caceres στην περιφέρεια της Extremadura στη δυτική Ισπανία με τον ερχομό και του Δημάρχου αυτής κ. Rafael Pacheco.

Επίσης το τετραήμερο περιελάμβανε επισκέψεις σε πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και στα Μετέωρα, βραδιές διασκέδασης και μενού με τοπικά εδέσματα.

Συμμετείχαν , τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο της Ωβέρνης από τη Γαλλία, το Πορτογαλικό Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alro Douro, το Πανεπιστήμιο της  Extremadura από την Ισπανία και εταίροι.

Την όλη διοργάνωση στήριξαν οι Δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Καρδίτσας και  Μετεώρων αλλά και ο Δήμος Novo Hamburgo από τη Βραζιλία.

Επίσης φορείς , οργανώσεις και σύλλογοι, όπως ο σύλλογος Βλαχόφωνων, ο σύλλογος "Θεριστάδες" της Φανερωμένης, ο σύλλογος γυναικών Φαρκαδόνας, η ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας «παραδοσιακό τραπέζι», το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, εθελοντές και επιχειρήσεις του Δήμου Φαρκαδόνας.

Συμμετείχαν διακεκριμένοι  Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και με φυσική παρουσία και διαδικτυακά με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι θεματικές ενότητες και ομιλίες στο συνέδριο έδωσαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.