Ξέχασε το hygge, ακόμα και τώρα που κατάφερες να μάθεις πως προφέρεται. Μια νέα τάση ευεξίας έρχεται από τη Νορβηγία: το koselig.

Και, ενώ έχει ονομαστεί από πολλούς ως ένα είδος hygge 2.0, η έμφαση του koselig στην κοινωνική αλληλεπίδραση σημαίνει ότι είναι τέλειο για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις πιο σκοτεινές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Νορβηγία βρίσκεται σταθερά στο top 10 του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας εδώ και χρόνια, παρά τους δύσκολους χειμώνες της, είμαστε όλο αυτιά να μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι το koselig;

Όπως λέει η Ingrid Opstad, η βραβευμένη Νορβηγή συγγραφέας: «Το Koselig είναι μια έννοια, βαθιά ριζωμένη στη νορβηγική μας κουλτούρα. Θα το περιέγραφα ως το αίσθημα της θαλπωρής και της άνεσης που ήδη ξέρουμε, αλλά συχνά περιλαμβάνει το να είσαι σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με άλλους αντί να είσαι μόνος.»

Η Opstad προσθέτει σ’ αυτό: «Το Koselig μοιάζει, από πολλές απόψεις, με την εκδοχή του hygge, γιατί και οι δύο έννοιες έχουν να κάνουν με το να αισθάνεσαι άνετα και να βρίσκεις χαρά στα μικρά πράγματα. Σε αυτό που νομίζω ότι το koselig διαφέρει από το hygge, ωστόσο, είναι ότι επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο με την κοινωνικότητα, σύνδεση με τη φύση και την ύπαιθρο.”

Ουσιαστικά, λοιπόν, το koselig μπορεί να μας παροτρύνει να αυξήσουμε τα επίπεδα άνεσης στο σπίτι, αλλά, σε αντίθεση με το hygge, μας προειδοποιεί να μην απομονωνόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Αντίθετα, μας διδάσκει ότι η κοινωνική σύνδεση δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και τις μέρες που κάνει κρύο και νυχτώνει από νωρίς.

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το koselig;

Συνήθως σκεφτόμαστε το καλοκαίρι ως την εποχή της κοινωνικοποίησης, χάρη στις βόλτες, στα bbq, τα φεστιβάλ και όλης της καλοκαιρίας που ενδείκνυται για βόλτες, και εξωστρέφεια. Παραδοσιακά, πολλοί από εμάς γινόμαστε σπιτόγατες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προτιμώντας να περνάμε τον χρόνο μας στον καναπέ με κουβέρτα, τσάι, κρασί και ταινίες και σειρές.

Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης – συναισθήματα που επιδεινώνονται από τα σκοτεινά απογεύματα του χειμώνα.

Ποιες δραστηριότητες φιλικές προς το koselig πρέπει να δοκιμάσουμε;

Στη Νορβηγία λοιπόν οι fans του koselig επικεντρώνονται στην ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή τον χειμώνα, φορούν τα ζεστά πλεκτά τους και συναντιούνται με αγαπημένα πρόσωπα για  χειμωνιάτικους περιπάτους, εκδρομές σε υπαίθριες αγορές και παγοδρόμια ή πίνοντας κούπες ζεστής σοκολάτας σε πάρκα και αγορές.

Το γενικό πλάνο, που μπορείς να θέσεις σε λειτουργία μετά την πανδημία, λέει πως μόλις λάβεις αυτήν την απαραίτητη δόση βιταμίνης D τότε είναι ώρα να ζεσταθείς, να φας, να πιείς και να διασκεδάσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να προσκαλέσεις φίλους για επιτραπέζια παιχνίδια, να βγεις για ένα ποτό ή αν θέλεις να μπεις ολότελα στο concept να φτιάξεις βάφλες φαγόπυρου, το σκανδιναβικό signature γλύκισμα.

Εν καιρώ πανδημίας μπορούμε να δώσουμε ένα twist στη νορβηγική τάση. Κάνοντας ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο όσο κάνεις μία βόλτα στο πάρκο στο μεσημεριανό σου διάλειμμα είναι μια καλή επιλογή koselig. To φυσικό φως της ημέρας, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου, τα οποία θα βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής σου. Κάνε μεγάλες βόλτες κοντά στη φύση, θάλασσα, βουνό, πάρκο και βρες τρόπο να έχεις σ’ αυτό και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Με μία βιντεοκλήση, με το να στείλεις μερικές φωτογραφίες ή ακόμα και με το να σχεδιάσεις την επόμενη κοντινή εκδρομή μαζί τους.

skai.gr