Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον των μικρών θεσσαλικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανάσα» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ).
Κατατέθηκαν 6.572 αιτήσεις, ενώ ο έλεγχος όλων των επιχειρήσεων που κατέθεσαν πρόταση και όλων των επιχειρήσεων που προκρίθηκαν στην ηλεκτρονική βαθμολογία, είναι εξονυχιστικός. Επίσημα τα στοιχεία θα εκδοθούν μόλις γίνει απόλυτη αποτύπωση.
Η Μαγνησία στην πρώτη κατανομή, πέρασε πρώτη στην κούρσα διεκδίκησης των κονδυλίων με προτάσεις 92 εκ. ευρώ από τις ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις.
Από μια «πρώτη ανάγνωση» των στοιχείων και χωρίς να έχει γίνει ακόμη η τελική κρίση, δηλαδή ο διεξοδικός έλεγχος των πιστοποιητικών που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις που προκρίθηκαν, φαίνεται ότι η Μαγνησία μπορεί να λάβει 18 εκατομμύρια ευρώ από τα 30 του προγράμματος, ενώ τα 12 εκατομμύρια από τα 18 θα κατευθυνθούν – εφόσον δοθεί η τελική έγκριση – στις Σποράδες.
Το πότε θα καταλήξει ο έλεγχος όλων των στοιχείων και θα ανακοινωθεί η τελική αξιολόγηση για οριστική ένταξη στο πρόγραμμα, είναι άγνωστο σήμερα. Μέσα από τον τελικό έλεγχο των εγγράφων μπορεί να υπάρξουν και απορρίψεις και αλλαγές βαθμολογίας των επιχειρήσεων.
Για το σύνολο των 30 εκατομμυρίων του προγράμματος κατατέθηκαν προτάσεις 199, 8 εκατομμυρίων ευρώ, από θεσσαλικές επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπόριο, ξενοδοχεία, μεταποίηση, χονδρεμπόριο, μηχανικοί, ιατρικά επαγγέλματα, εκπαίδευση και γυμναστήρια. Οι προτάσεις της εστίασης άγγιξαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Από την Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας κατατέθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν σύμφωνα με πληροφορίες αξιολογηθεί θετικά προτάσεις 1 εκ. ευρώ.
Από τη Λάρισα κατατέθηκαν προτάσεις ύψους 61,5 εκ. ευρώ και αξιολογήθηκαν θετικά προτάσεις 4,8 εκ. ευρώ.
Από την ηπειρωτική Μαγνησία κατατέθηκαν προτάσεις 65 εκ. ευρώ και αξιολογήθηκαν θετικά προτάσεις 5,9 εκ. ευρώ.
Από τις Σποράδες κατατέθηκαν προτάσεις 26,7 εκ. ευρώ και αξιολογήθηκαν θετικά προτάσεις 12,5 εκ. ευρώ και από τα Τρίκαλα κατατέθηκαν προτάσεις ύψους 26,4 εκ. ευρώ και αξιολογήθηκαν θετικά προτάσεις 5 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης, προβάδισμα έγκρισης έχουν οι κλάδοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση. Θεωρείται βέβαιο ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας, λόγω κατακόρυφης πτώσης τζίρου αλλά και σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του προγράμματος.
Η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ, χωρίς επιστροφή. Το καταβληθέν ποσό θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.
Αποδεκτές είναι οι αιτήσεις επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019, ενώ δεν απαιτείται εγγυητική επιστολή ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο πλην της φορολογικής δήλωσης.
Η χρηματοδότηση γίνεται απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Τέλος να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των ΚΑΔ, εκτός από τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Κατερίνα Τασσοπούλου (Θεσσαλία)