Το ψωμί αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γεύματος μιας και είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για τα περισσότερα πιάτα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την παρασκευή ψωμιού στο σπίτι, αγοράζοντας αρτοπαρασκευαστή. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δημιουργική και το αποτέλεσμα άκρως απολαυστικό, αφού τίποτα δε συγκρίνεται με το φρεσκοζυμωμένο ψωμί.

Εάν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την αρτοποιία στο σπίτι, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε για τους παράγοντες, που επηρεάζουν το τελικό προϊόν. Εκτός από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να γνωρίζετε πως και το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και την ποιότητα του ψωμιού.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τον κρυφό ρόλο του νερού στην παρασκευή του ψωμιού και πώς τα φίλτρα νερού θα σας βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημά σας.  

Γιατί το Νερό Είναι Σημαντικός Παράγοντας

Το ψωμί παρασκευάζεται με ορισμένα βασικά συστατικά, τα οποία είναι το αλεύρι, η μαγιά, το αλάτι, το νερό, και κάποια γλυκαντική ουσία. Στην πιο απλή μορφή του μάλιστα, αρκεί μόνο η παρασκευή μιας ζύμης από αλεύρι και νερό.

Το φιλτραρισμένο νερό είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία αφού ενεργοποιεί την πρωτεΐνη και δένει τη ζύμη. Η παρουσία του νερού μέσα στη ζύμη ενεργοποιεί τη δράση των ενζύμων και βοηθάει στη διαδικασία της ζύμωσης. Έτσι, το ψωμί μπορεί να φουσκώσει και να γίνει αφράτο.

Ωστόσο, η ποσότητα και η θερμοκρασία του φιλτραρισμένου νερού επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Εάν προσθέσετε κρύο νερό, τότε η ζύμη θα αργήσει να φουσκώσει. Αντιθέτως, εάν προσθέσετε καυτό νερό, τότε η μαγιά δε θα ενεργοποιηθεί και η ζύμη δε θα φουσκώσει. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη αρκετού νερού κάνει τη ζύμη πιο κολλώδη και μαλακή, ενώ το λίγο νερό την κάνει πιο δύσκολη στο ζύμωμα.

Ακόμα ένας παράγοντας που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι η μυρωδιά του νερού. Πολλές φορές το νερό της βρύσης έχει μια δυσάρεστη οσμή και γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να επηρεάσει και τη γεύση του ψωμιού. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε πιστοποιημένα φίλτρα νερού βρύσης, δε χρειάζεται να ανησυχείτε αφού τα φίλτρα αφαιρούν όλες τις δυσάρεστες οσμές και τους χημικούς ρύπους. 

Τι Πρέπει να Προσέξετε

Για ακόμα καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματός σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του νερού, που επηρεάζουν άμεσα τη ζύμη του ψωμιού. Αυτό είναι η σκληρότητά του και τα χημικά, που ενδεχομένως να περιέχονται σε αυτό.

#1 Η Σκληρότητα του Νερού

Η σκληρότητα του νερού αναφέρεται στα μέταλλα, που είναι διαλυμένα μέσα στο νερό, όπως είναι το μαγνήσιο, το νάτριο και το ασβέστιο. Αυτά τα μέταλλα αντιδρούν με τη μαγιά, κι έτσι οποιαδήποτε αλλαγή στην περιεκτικότητά τους μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

#2 Τα Χημικά που Περιέχει

Επίσης τα χημικά, που περιέχονται στο νερό, μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην επιτυχία της ζύμης. Πιο συγκεκριμένα το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη μαγιά. Ακόμα το χλώριο ενδέχεται να επηρεάσει και τη δράση ορισμένων ενζύμων, που εντοπίζονται στο αλεύρι. Για αυτό το λόγο τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα αφράτο υγιεινό καρβέλι ψωμί.

 

Η επιτυχία στην αρτοποιία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του νερού είναι κάποιοι από τους πιο σημαντικούς. Με τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού βρύσης κάτω πάγκου μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους της αποτυχίας και να παρασκευάσετε ένα νόστιμο, υγιεινό καρβέλι ψωμί.