Στο όρος Κόζιακα, στον νομό Τρικάλων, ο «θεός» της ιατρικής, Ασκληπιός, αξιοποιούσε την πολύ μεγάλη φυτική βιοποικιλότητα που διαθέτει η περιοχή, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για να παρασκευάζει φάρμακα για τους ασθενείς, συλλέγοντας βότανα.

Σήμερα, η επαγγελματική ενασχόληση νέων καλλιεργητών της περιοχής, με τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο των φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών, παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα προϊόντα έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως είναι η διατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, η κοσμετολογία, κα.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την υλοποίηση μιας σειράς άλλων δράσεων, το Επιμελητήριο Τρικάλων, κατάρτισε και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Βοτανικού κήπου με το όνομα «Ο Ασκληπιός». Αξιοποιώντας, στην κατεύθυνση αυτή, την πλούσια χλωρίδα της περιοχής, προς τιμήν του μεγάλου θεραπευτή της αρχαιότητας που γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη και συνέλλεγε τα αρωματικά φυτά και βότανα για τα ιάματα του στις πλαγιές του όρους Κερκέτιον (σημερινός Κόζιακας).

Στην πρόταση, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, εμπεριέχεται και η χάραξη δασικών μονοπατιών για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, στα οποία ο περιπατητής θα μπορεί να δει και να θαυμάσει τις ομορφιές της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, ενισχύοντας έτσι την επισκεψιμότητα του ορεινού όγκου. Παράλληλα, το Επιμελητήριο προώθησε την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων είτε μέσω ομάδων παραγωγών είτε μέσω επενδύσεων και συμβολαιακής γεωργίας, μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα.

Με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μέσω αυτού, προσθέτει, έγινε η μοριακή ταυτοποίηση της άριστης ποιότητας ρίγανης Κόζιακα και προχωρά με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού ενός συγκεκριμένου κωδικού με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καρβακρόλη. Κύριο μέλημα του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαγιάκος, είναι η διαφύλαξη και προστασία της ρίγανης Κόζιακα και η σωστή μετασυλλεκτική μεταχείριση και αξιοποίησή της στη μεταποίηση, παράγοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με οικονομικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Σήμερα, συνεχίζει, με την έναρξη διαδικασιών ταυτοποίησης και άλλων αυτοφυών φυτών του Κόζιακα όπως το μπιτούνι, το άγριο τριαντάφυλλο, τη μέντα, το τσάι του βουνού, το μελισσόχορτο με στόχο ο Νομός να καταστεί το κέντρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η μοριακή ταυτοποίηση της ρίγανης, έδωσε αμέσως τη δυνατότητα στο Επιμελητήριο το 2018 να καταθέσει φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο για την πιστοποίηση του Τρικαλινού Λουκάνικου με συστατικό του τη ρίγανη της περιοχής, ως προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς η πιστοποίηση ενός προϊόντος δίνει υπεραξία και ιδιαίτερη δυναμική στην τοποθέτησή του στην αγορά, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Άλλες δράσεις

Πάντως, το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση κι άλλων δράσεων. Με το που ανέλαβε την προεδρία ο Βασίλης Γιαγιάκος, είχε επισημάνει, ότι το μέλλον των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα είναι να γίνει ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης και η περιοχή των Τρικάλων, σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια οπωρολαχανικών και ανθοκομίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το Επιμελητήριο Τρικάλων ανέλαβε πρωτοβουλίες και είναι το μοναδικό που ίδρυσε Αγροτικό Τμήμα, βάσει της πεποίθησης του ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, το 2008, το Επιμελητήριο Τρικάλων, κατάθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου» με καινοτόμες εφαρμογές υδροπονίας και βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο.

Συνεχίζοντας με γνώμονα την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος ανά στρέμμα γης και πάντα με τη σκέψη της επιτακτικής ανάγκης για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, μετά από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων για τα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, την εκτροφή σαλιγκαριών και άλλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στράφηκε στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Εκπόνησε και κατέθεσε επίσης το 2013 ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής αχλαδιού και ειδικότερα της ποικιλίας Abate Fetel από ομάδες παραγωγών.

Μια σημαντική δυναμική καλλιέργεια η οποία, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτού του πρότυπου κτήματος, θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αφού ένα τμήμα αυτού θα είναι το ερευνητικό κέντρο των πανεπιστημίων για την ανάπτυξη των πειραματικών εφαρμογών τους αλλά και την εκπαίδευση των παραγωγών για την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ υπάρχει επαφή με το ίδρυμα ΝΑΒΑΡΑ στη Φεράρα της Ιταλίας που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ