Χαμόγελα μετά από καιρό στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδιαίτερα σε εκείνους - τους λίγους- που αποθήκευσαν το προϊόν, αφού η τιμή του "λευκού χρυσού" ακολουθεί έντονα ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λίβερπουλ, έχοντας υπερβεί τα 80 σεντς τη λίμπρα, γεγονός που αιτιολογεί τιμή για το σύσπορο στα 55 λεπτά το κιλό.

 Το ανοδικό αυτό μίνι-ράλι, επηρρέασαν αφενός η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ που ενίσχυσε το δολάριο έναντι του ευρώ, αφετέρου οι προβλέψεις της ICAC για χαμηλά αποθέματα παγκοσμίως, που αύξησαν τη ζήτηση έναντι της προσφοράς. Αναλυτές πλέον κάνουν λόγο και για τιμή στο σύσπορο που μπορεί να αγγίξει και τα 60 λεπτά μέχρι το τέλος της χρονιάς, ιδιάιτερα όσο το δολάριο θα ανεβαίνει έναντι του ευρώ, ενώ άλλοι πιο ψύχραιμοι μιλούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια κύκλων που εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο.

 Προς το παρόν βέβαια την τιμή αυτή δεν την απολαμβάνουν οι παραγωγοί, καθώς με εξαίρεση τα εκκοκκιστήρια των Αφων Μάρκου, που ανακοίνωσαν εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, τιμή στα 53 λεπτά το κιλό παραδοτέο  στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τιμές από τα υπόλοιπα εκκοκκιστήρια. Οι παραγωγοί ωστόσο παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις προσεχείς ημέρες θα κριθεί η αξιοπιστία των εκκοκκιστών, οι οποίοι συγκέντρωσαν νωρίς το βαμβάκι με ανοιχτές τιμές. 

 Ο λόγος που δεν αποθήκευσαν μαζικά φέτος οι παραγωγοί για να διαπραγματευτούν την τιμή του προϊόντος ήταν αφενός οι πολλές βροχές του φθινοπώρου, που δεν επέτρεπαν την τοποθέτηση κάτω από τα νάϊλον και ο δεύτερος η έλλειψη ρευστότητας στους αγρότες, αφού αρκετοί λάμβαναν προκαταβολές από τους μεσίτες...

Πάντως η φετινή παραγωγή στη Θεσσαλία επηρρεάστηκε πολύ από τις βροχοπτώσεις, τα βαμβάκια έχασαν βάρος από το σπόρο (αντίθετα αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα) ενώ σε αρκετά χωράφια δεν μπήκαν να μαζέψουν δεύτερο χέρι ιδιαίτερα στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, αφού τα χτυπήματα του καιρού ήταν απανωτά.. Αντίθετα η παραγωγή εξελίχτηκε ικανοποιητικά στη Βοιωτία και τη Β. Ελλάδα, όπου έχουμε στεγνά βαμβάκια ( με ικανοποιητικό μικρονερ, εν αντιθέσει με αυτά της θεσσαλίας) και εκεί οι εκκοκκιστές δίνουν τιμές πάνω από τα 53 λεπτά το κιλό (μέχρι και 55 λεπτά). 

thessaliatv.gr