Την αυξημένη επιτήρηση σε Λάρισα, Καρδίτσα και Κρήτη υποδηλώνει η αναβάθμιση σε πορτοκαλί και κόκκινη περιοχή αντίστοιχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Παραλλήλως για τις ίδιες περιοχές θα υπάρξει και εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι από εδώ και πέρα η επιδημία θα αφορά αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.

Επίσης μίλησε για μεγάλη εξάπλωση του Δ στελέχους του ιού, αυξημένη κατά 40% από το προηγούμενο στέλεχος και κατά 100% από το βασικό στέλεχος του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στη Γιουχάν. Τόνισε ότι η σοβαρότητα της νόσου από το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει αλλάξει, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες και στους άνω των 65, σε όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Πάντως εντόπισε μειωμένες νοσηλείες σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που όπως είπε δεν δικαιολογεί εφησυχασμό,  καθώς αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας.

Για την επιδημιολογική επιτήρηση ο κ. Χατζηχριστοδούλου απέδωσε το μεγάλο ποσοστό «ορφανών» κρουσμάτων (περίπου 90% το τελευταίο επταήμερο) στο γεγονός ότι νεαρά άτομα δεν δηλώνουν τις επαφές τους κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης.

Για την αυξομείωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ σε σχέση με τα κρούσματα, είπε ότι οφείλεται στην καθυστερημένη αποστολή δηλώσεων από τα εργαστήρια, ομοίως και για τα στοιχεία σε σχέση με τους θανάτους, απέδωσε το φαινόμενο στην καθυστέρηση στη δήλωσή τους.

Συνέστησε προσοχή και χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός και πρόσθεσε ότι η επιτροπή έχει θέσει δικλείδες ασφαλείας για τα νησιά, με σημαντικότερη τον έλεγχο στα λιμάνια.

Για την οργάνωση του συστήματος υγείας, ως σημαντική προϋπόθεση ελέγχου και διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι έγιναν βήματα και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το θέμα της Μυκόνου και του σύντομου της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το lock down μέχρι την άρση του, ο καθηγητής επεσήμανε ότι μελετήθηκαν έγκαιρα τα στοιχεία, όπως και με τα υπόλοιπα νησιά που παρατηρήθηκε πρόβλημα.

Επίσης, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο καθηγητής επιδημιολογίας τάχθηκε υπέρ σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι νοσηλευτές, εξηγώντας ότι μετρήθηκε η αποδοχή του εμβολιασμού, τομέας που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και όχι το σύνολο της ανοσίας που θα προέκυπτε από εμβολιασμένους και νοσούντες.

Τέλος εξήγησε ότι συζητιέται η προοπτική τρίτης δόσης σε υπερήλικες, εξαιτίας της μικρής ανταπόκρισής τους στα εμβόλια, κυρίως σε εκείνους που φιλοξενούνται σε σχετικές δομές.

ertnews.gr