Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 5950/16.12.2021) για τη διαδικασία χορήγησης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας ή ακινήτου επαγγελματικής χρήσης που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο ή από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία.
Η διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά:
«Σε συνέχεια σχετικής δέσμευσης της Κυβέρνησης και της ψήφισης τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, πριν από λίγες ημέρες, η οποία προβλέπει την αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2020 του πλαισίου πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση για τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία (Β’ 5950/16.12.2021).
Έτσι, με το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Σάμο και τη Βόρεια Θεσσαλία μπορούν εύκολα, χωρίς περιττές διαδικασίες, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για την κύρια κατοικία τους ή για κτίριο επαγγελματικής χρήσης που υπέστη βλάβες από τους δύο σεισμούς, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 14 Ιανουαρίου 2022. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Συγκεκριμένα ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, οι πληγέντες από τους σεισμούς στη Σάμο ή τη Θεσσαλία θα πρέπει να υποβάλουν στο arogi.gov.gr μία ενιαία αίτηση, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση, για να ζητήσουν πρώτη αρωγή:
• για κτίριο επαγγελματικής χρήσης για το οποίο υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/ Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις για έκαστο συμβάν ή
• για την κύρια κατοικία εφόσον υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν για αυτή αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) ή Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Συνεπώς η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους δύο σεισμούς, με το ακριβές ποσό να καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών.