Σε παρέμβαση του ο συνδυασμός Οικολογική Θεσσαλία παρεμβαίνει στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στο Φρούριο Τρικάλων. Σε κείμενο που υπογράφουν ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Πουτσιάκας και το μέλος Γιώργος Λεπενιώτης αναφέρονται τα εξής:
«Έκπληξη προκάλεσε η αντίδραση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει το Φρούριο Τρικάλων, ως αρχαιολογικό μνημείο, από την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων εκεί, που ορθότατα, κατά τη γνώμη μας, προτάθηκε από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν και από τους πρωτοστάτες του κινήματος αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης προς τους πρόσφυγες, μετά τους Δημάρχους Κοζάνης και Περάματος και του αξίζουν, γι’ αυτό, εύσημα.
Οι υπεύθυνοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων όφειλαν να γνωρίζουν ότι το Φρούριο, στην μακραίωνη ιστορική του πορεία, δεν υπήρξε ποτέ αποκλειστικά στρατιωτικό – διοικητικό κέντρο ή μνημειακός χώρος, αλλά κυρίως χώρος καταφυγής και προστασίας του πληθυσμού όταν η περιοχή δεχόταν επιδρομές.
Η χωροταξική υποδομή του Φρουρίου είναι τέτοια, που να μπορεί να δεχθεί για φιλοξενία – προστασία όσο γίνεται περισσότερους Ανθρώπους, καταδιωκόμενους, διαχρονικά.
Επειδή, όμως, εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την αντίδραση της Υπηρεσίας και μια διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρουσίου (Η παλιά πόλη των Τρικάλων κάτω από το Φρούριο), θέλουμε να τους θυμίσουμε, ότι στο φρούριο των Τρικάλων βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του Βαρουσίου, κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της ιστορικής γειτονιάς τους, από τους άτακτους Τουρκαλβανούς μετά τα Ορλωφικά.
Εκτός του ότι, όμως, η υποδομή του Φρουρίου σηματοδοτεί από μόνη της την φιλοξενία αναξιοπαθούντων πληθυσμών (κατατρεγμένων γυναικών, παιδιών, αρρώστων κ.τ.λ.), να μη ξεχνάμε ότι ο χώρος, που βρίσκεται πλησίον του Φρουρίου, σηματοδοτείται ιστορικά και συμβολικά από τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου ιδρύματος περίθαλψης και φιλοξενίας των αδυνάτων και των αρρώστων. Αναφερόμαστε στο περίφημο Ασκληπιείο Τρίκκης, το οποίο αποτέλεσε υπόδειγμα κέντρου περίθαλψης για τα Ασκληπιεία του τότε γνωστού κόσμου.
Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις, ο αρχαίος ναός, που υπήρχε στο επάνω διάζωμα του Φρουρίου, ήταν αφιερωμένος στον Ξένιο Δία.
Το σημείωμα αυτό δεν έχει πρόθεση να αντιδικήσει με κανέναν φορέα, αλλά θεωρούμε ότι η υπερβολική γραφειοκρατία και μια ενδεχόμενη ανέξοδη προβολή, εις βάρος συνανθρώπων μας, που προσπαθούν να επιβιώσουν στο περιθώριο του Ανθρωπισμού μας, δεν είναι πρόσφορη.
Η φιλοσοφία των Ασκληπιείων και η αντίληψη του Ξένιου Δία, αλλά και η παράδοση φιλοξενίας και ανθρωπιάς, της πόλης και της περιοχής μας, ας μας καθοδηγήσει».
Το Φρούριο δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες
Ειδήσεις | 11 Μαρ 2016, 09:31
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.