Πέρασαν από τότε 46 ολόκληρα χρόνια. Ήταν μια ιστορική ημέρα για τον στίβο και τα Ελληνικά χρώματα. Ένας Θεσσαλός, από τα Τρίκαλα, ο Χρήστος Παπανικολάου, έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Ασύλληπτη επιτυχία για την εποχή!

Την επέτειο μας την θυμίζει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook:

 «Επετειος ενος παγκοσμιου ρεκορ 24 οκτωμβριου 1970 με 5μ και 49.

Το ρολοι εδειχνε ακριβως 5 και 49
Το ρεκορ εγινε με τα πρωτα πλαστικα κονταρια, η διαφορα τους με τα σημερινα ειναι τεραστια , στο βαρος, στην εκτιναξη του σωματος προς τα επανω , στην ποιοτητα.
Το πρωτο Ελληνικο παγκοσμιο ρεκορ απο την συσταση τουΕλληνικου Κρατους μεχρι το 1970.
Χωρις καμια επστημονικη και νομιμη στηριξη
Καμια διατροφικη φροντιδα…
Εγινε μετα απο 17 χρονια σκληρης καθημερινης προπονησης
Μια επετειος που την αναφερω για αυτους που μπορουν να εκτιμησουν τη προσπαθεια
Το μεγεθος του επιτευγματος
Μια ευχη
Μετα τις βραβευσεις των αθλητων μας
Μετα τις φωτογραφησεις
Μετα τις επιτυχιες στους ολυμπιακους αγωνες
Να αρχισει η σξιοποιση τους
Για ενα νεο αθλητικο πλαισιο
Με στοχο την παρακινηση της πλειονοτητας των νεων προς την αθληση
Την αξιοποιηση των ταλεντων μας
Με στοχο την προληψη και την αντιμετωπιση της παιδικης παχυσαρκιας του σακχαρωδη διαβητη
Με στοχο να ενισχυθουν οι λεγομενοι μικροι συλλογοι για να προσφερουν στον αθλητισμο,
Μην ξεχναμε οτι απο μικρους συλλογους
Ξεκινησαν ολοι σχεδον οι μεγαλοι αθλητες
Με στοχο ο καθεΔημος να γινει ενα φυτωριο
Ενας χωρος για αθληση ολων των δημοτων
Καθε ηληκιας και φυλου
Τελος εσεις που τωρα φωτογραφιζεστε με τους ολυμπιονικες,
Αξιοποιηστε τους
Να ειναι κοντα στα κεντρα αποφασεων
Μπορουν να βοηθησουν ουσιαστικα στον επανασχεδιασμο του αθλητικου πλασιου
Μην τους φοβαστε….
Ειναι πολυ ικανοι να ειναι υφυπουργοι αθλητισμου, Γενικοι Γραμματεις αθλητισμου
Στις ομοσπονδιες , στους αθλητικους συλλογους Παντου…
Ωραιες οι βραβευσεις
Αλλα αξιοποιηστε τους
Αυτο ειναι το μηνυμα για αυτη την επετειο
Χρηστος Παπανικολαου».

Το βιογραφικού του μεγάλου ρέκορντμαν

Ανατρέχοντας στην Wikipedia διαβάζομαι για τον παλιό αθλητή ο οποίος ζει σήμερα στην Αθήνα:

"Ο Χρήστος Παπανικολάου (Τρίκαλα, 25 Νοεμβρίου 1941) είναι παλαίμαχος αθλητής του επί κοντώ, 4ος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Μεξικού το 1968. Μετά την αθλητική του σταδιοδρομία απασχολήθηκε ως προπονητής και συγγραφέας.

Ξεκίνησε από τον Γ.Σ. Τρικάλων, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Κυριάρχησε στο άθλημά του για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου ήταν 13 φορές Πανελληνιονίκης (από το 1961 έως το 1977 με κάποια διαλείμματα), αλλά και στο εξωτερικό, με οκτώ Βαλκανικούς τίτλους, δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1967 και το 1971 και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 1966.

Το 1964 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πίνακα των πανελληνίων ρεκόρ, όταν στις 26 Ιουλίου κατέρριψε στο Κάιρο το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4.73 μ.[1]. Στις 3 Ιουνίου του 1965, στην Αθήνα, ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,92 μ.[2].

Τον Χρήστο Παπανικολάου συνοδεύει ένας μύθος. Ότι ποτέ δεν διακρίθηκε σε σημαντικούς αγώνες. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διεθνής του σταδιοδρομία ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966, τη χρονιά κατά την οποία ο μεγάλος επικοντιστής άρχισε σιγά-σιγά ν' ανεβαίνει προς την κορυφή του κόσμου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 5,05 μ. κάνοντας ταυτόχρονα και πανελλήνιο ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μεγάλος και "αιώνιος" αντίπαλός του, Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ, που πήδηξε 5,10 μ. Ξεπέρασε, όμως, σπουδαίους άλτες, όπως ο Γάλλος Ερβέ ντ'Ανκός και ο Ιταλός Ρενάτο Ντιονίζι[3]. Την ίδια χρονιά, στους Βαλκανικούς αγώνες στίβου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο (5 μ.).

Τον Αύγουστο του 1967, στο Νέο Φάληρο, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Νίκησε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας και στις 17 Οκτωβρίου, στην Πόλη του Μεξικού, κατέρριψε το ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,30 μ.[4].

Το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού έχασε το χάλκινο μετάλλιο από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που ξεπέρασε το 5.40, αλλά απέδειξε την παγκόσμια κλάση του δύο χρόνια αργότερα, όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 μ. στις 24 Οκτωβρίου 1970 στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα αθλητή του στίβου.

Ο Χρήστος Παπανικολάου ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς το 1965, 1966, 1967, 1968 και 1970. Στη συνέχεια, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.