Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για σημαντικές αυξήσεις τιμών και μείωση της παραγωγής τους το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας - Θράκης, «η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι δεδομένο ότι θα αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν τις στρεμματικές αποδόσεις.

Για την κάλυψη της ζήτησης θα αναγκαστεί η χώρα να κάνει εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ.

Ήδη έχουμε σημαντικές ανατιμήσεις σε πολλά κηπευτικά (μπρόκολα και κουνουπίδια έφτασαν να πωλούνται στις λαϊκές σε τιμές έως και 4 ευρώ, ενώ και το σπανάκι έφτασε στο 1,5 ευρώ).

Επίσης λόγω των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί οι καταναλωτές που έρχονται να αγοράσουν από τις λαϊκές. Κάθε ημέρα υπάρχει ανατίμηση των προϊόντων. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις τιμές που θα έχουν τα φρούτα που θα βγουν στις λαϊκές την Άνοιξη. Έχει ανοίξει ένας φαύλος κύκλος με αυξήσεις των τιμών από το χωράφι μέχρι τον πάγκο και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, Παντελής Μόσχος, «εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2021 οι παραγωγοί της χώρας μας προειδοποιούν για μια σοβαρή επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος καλλιέργειας. Με αυτά τα κοστολόγια αναμένεται να διπλασιαστούν οι τιμές στις λαϊκές και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα».

agrotypos.gr