Σε μια νέα περίοδο εισέρχεται η χώρα μας κάνοντας από σήμερα ένα ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα μετά από ένα διάστημα περιορισμών στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Από σήμερα λοιπόν  καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις (13033) και τα ψώνια (13032), ανοίγουν εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ για να ταξιδέψει κανείς σε νησιά θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ κάθε τύπου (rapid, self ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιστρέφει  σε λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Επίσης, από την ίδια μέρα και μετά παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετατίθεται στις 00.30.

Παράλληλα επανεκκινούν και οι εξής δραστηριότητες:

Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test) 

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα

Στις 24 Μαΐου θα ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα ΟΠΑΠ PLAY, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο 

Στις 31 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια σε όλη τη χώρα, ενώ η επανέναρξη λειτουργίας θα λάβει χώρα σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests / εργαζόμενους.

Την ίδια ημέρα ξεκινά εκ νέου η λειτουργία των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής αλλά και τα catering, χώροι δεξιώσεων, μόνο σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

Στις 7 Ιουνίου ξεκινάει η λειτουργία των οίκων ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει πως όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα επαναλειτουργήσουν:

η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας

τα λούνα παρκ και οι εμποροπανηγύρεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

οι παιδότοποι

Τελευταίες στη σχετική λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εμπορικές εκθέσεις, οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Όπως είχα δεσμευθεί από την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνουμε έναν πλήρη πίνακα ενάρξεως των δραστηριοτήτων που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν το χρονοδιάγραμμα και τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να ξεκινήσουν όπως πρέπει».

liberal.gr