«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εν μέσω της κρίσιμης καμπής που στοιχειοθετεί η επικείμενη 1η Αξιολόγηση, των έντονων κοινωνικών κινητοποιήσεων, αλλά και της έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος, προχωράει σε σειρά πρωτοβουλιών και νομοθετικών παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο, όπου θα υλοποιείται το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, πέντε βουλευτές του κόμματος από τις εκλογικές περιφέρειες Τρικάλων,Λάρισας, και Καρδίτσας.
Συμμετείχαν συγκεκριμένα ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, ως συντονιστής, ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, και οι βουλευτές Καρδίτσας, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα.
Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στο σύνολο των θεμάτων και των εξελίξεων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και στις ενέργειες της κυβέρνησης σε σειρά τομέων που άπτονται της επικαιρότητας.
Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ουμανιστική όπως τη χαρακτήρισε μεταρρύθμιση στην οποία προχωράει η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας εστιάζοντας στις αλλαγές στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, στο σύστημα των προμηθειών, στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας που ήδη έχει ανοίξει σε όλους.
Από την πλευρά της η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά, αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η υγεία τα προηγούμενα χρόνια, παρουσίασε τις ρυθμίσεις που εντάχτηκαν στο παράλληλο πρόγραμμα και ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και τόνισε το γεγονός της αύξησης των δαπανών για την υγεία το 2016, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια καθώς και τις επικείμενες 3.200 προσλήψεις στο ΕΣΥ.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟΥ
Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στον ορισμό των νέων διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, ο κ. Παπαδόπουλος αποδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να εξεταστούν περί τα 1600 βιογραφικά και να υπάρξει αξιοκρατική επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων που θα μπορούν να υπηρετούν το νέο διοικητικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε δε ότι η τοποθέτηση των διοικητών θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία των νησιών, τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία του κέντρου και θα ολοκληρωθεί με τα υπόλοιπα.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διαχωρίσει το Πανεπιστημιακό από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ώστε και το Κουτλιμπάνειο να αποκτήσει εκ νέου την αυτοτέλειά του καθώς και δικό του διοικητικό συμβούλιο. Αυτό βέβαια πρόκειται να συμβεί με νομοθετική παρέμβαση που ο ίδιος τοποθέτησε στο εγγύς μέλλον.
ΟΧΙ HOT SPOT ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Λάππας, τονίζοντας το απίστευτο αίσθημα αλληλεγγύης, συμπόνιας και συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες, μια φωνή εξαίρεσης στις φωνές μισαλλοδοξίας και φόβου των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.
Τόνισε επίσης ότι το κλειδί μιας πρόσκαιρης λύσης είναι η στάση της Τουρκίας, αλλά για να βρεθεί μόνιμη λύση θα πρέπει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να αλλάξουν την τακτική τους που ευνοεί μεν πολέμους σε περιοχές από τις οποίες στη συνέχεια θα εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους, αλλά θέλουν τους πρόσφυγες μακριά από την αυλή τους.
Ο κ. Λάππας ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμός για δημιουργία Hot Spots στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να αποκλείσει ότι δεν θα δημιουργηθούν στο μέλλον, κάνοντας λόγο για τη σημαντικότητα ως προς αυτό της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.
ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ο Λαρισαίος βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα από τον αγώνα τον αγροτών φάνηκε πρωτίστως η διαφορά μιας αριστερής κυβέρνησης σε σχέση με τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η πολιτική μας πηγάζει από τις επιταγές της κοινωνίας και όχι μέσα σε κλειστά γραφεία. Ένας αγώνας που έληξε με νίκη του κινήματος, χωρίς καταστολή και με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων.
Από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία προέκυψε ένα ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο συμπόρευσης, το οποίο και σε συνδυασμό με τη νέα Π.Α.Α. θα αποτελέσει τον μπούσουλα και το εργαλείο για τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής αλλά και την παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ειδικότερα το ασφαλιστικό και φορολογικό διαρθρώνεται γύρω από τους εξής βασικούς άξονες:
-Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών και κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
-Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (δηλαδή για όσους το 51% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες), σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
-Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση και να αφαιρείται αργότερα από το φορολογήσιμο εισόδημα.
- Φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η κυβέρνηση κατάφερε η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, να είναι μικρότερη από τη σημερινή».
Μενέλαος Κατσαμπέλας