Με συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μία Τρικαλινή δημόσια υπάλληλος και πρώην αιρετή στην άλλοτε Νομαρχία Τρικάλων, η οποία παραπέμφθηκε κατηγορούμενη για ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού αθεμίτου οφέλους, για υπεξαγωγή εγγράφων και για συνέργεια σε απάτη.
Συγκατηγορούμενος της δημόσιας υπαλλήλου υπήρξε ο «επώνυμος» και «υπεράνω πάσης υποψίας» έμπορος αυτοκινήτων Χρήστος Τσιανατέλης, ο οποίος από το 2009 που «έσκασε το κανόνι» παραμένει άφαντος και ως φυγόδικoς, ενώ η φημολογία τον θέλει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε χώρα της Αφρικής, όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο.
Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν ο έμπορος αυτοκινήτων «έφερε πλαστά πιστοποιητικά για ελαφρώς μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αντί για καινούρια αυτοκίνητα», όπως κατέθεσε χθες η κατηγορουμένη, έβγαλε 16 άδειες κυκλοφορίας και πούλησε τα αυτοκίνητα σε κατοίκους των Τρικάλων. Οι οποίοι με την αποκάλυψη της υπόθεσης έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν τα περί πλαστών εγγράφων, καθώς η κομπίνα στήθηκε αν αγνοία τους.
Ο έμπορος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό Βούλευμα, φέρεται ότι εισέπραξε το τίμημα από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, χωρίς να αποδώσει ωστόσο τα χρήματα στις εταιρείες που αντιπροσώπευε (BMW, Mini, Renault, Dacia) και έκτοτε εξαφανίστηκε. Όταν «έσκασε το κανόνι» κάποιοι από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που είχαν αγοράσει ήταν πλαστές και μάλιστα όταν απευθύνθηκαν στις εταιρείες τους είπαν ότι «το αυτοκίνητο δεν σας ανήκει πλέον» παρότι πλήρωσαν αδρά.
Μετά από καιρό οι εταιρίες αναγνώρισαν πως οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. δεν ευθύνονται σε κάτι και εξέδωσαν γνήσιες άδειες κυκλοφορίας, για να ασκηθεί τελικά ποινική δίωξη μετά από μηνύσεις από εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων, από τράπεζα αυτοκινητοβιομηχανίας κ.λ.π. σε βάρος των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόσωπός τους στα Τρίκαλα και άλλοτε έναν από τους καλύτερους συνεργάτες τους.
Η τράπεζα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που παρέστη χθες ως πολιτική αγωγή, σημείωσε πως η αξία των αυτοκινήτων από τις πωλήσεις που δεν αποδόθηκαν στην εταιρεία ξεπερνά τις 850.000 ευρώ. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε κάθε κατηγορία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο έμπορος αυτοκινήτων «μου κατέστρεψε τη ζωή», ενώ η Εισαγγελέας της έδρας σημείωσε τη διάσταση ότι οι επίμαχοι 16 φάκελοι των ισάριθμων αυτοκινήτων χάθηκαν από μία δημόσια υπηρεσία, ενώ βρίσκονταν σε κοινή θέα και στους οποίους φακέλους είχαν ελεύθερη πρόσβαση οι εκπρόσωποι αντιπροσωπειών ΙΧ για να διευκολύνουν τους πελάτες τους, με δεδομένη και την έλλειψη προσωπικού.
Πέραν του φυγόδικου εμπόρου, χαρακτηριστικό της χθεσινής δίκης αποτέλεσε ο μεγάλος αριθμός μαρτύρων, κυρίως πελατών που αγόρασαν αυτοκίνητα, εργαζομένων στη θιγόμενη εταιρεία, αλλά και εργαζομένων στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της τότε Νομαρχίας Τρικάλων. Αναλυτικότερα στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας αρχικά κατέθεσε υπάλληλος του ελληνικού τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας εξηγώντας τη διαδικασία εισαγωγής των αυτοκινήτων, πληρωμής των τελών ταξινόμησης, της αγοράς τους από τον εμπορικό αντιπρόσωπο, τη χρηματοδότηση από την τράπεζα της αυτοκινητοβιομηχανίας κ.λ.π.
Επίσης, σημείωσε πως «όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ο επιθεωρητής πωλήσεων της εταιρίας άρχισε ελέγχους στις επιχειρήσεις» για να διαπιστώσει πως στην αντιπροσωπεία των Τρικάλων «έλειπαν αυτοκίνητα».
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως ο αντιπρόσωπος «πήρε τα χρήματα από την πώληση αυτοκινήτων, αλλά δεν τα απέδωσε στην εταιρεία», προσθέτοντας ότι μετά τον έλεγχο που ακολούθησε της αποκάλυψης της υπόθεσης, η εταιρεία αναγνώρισε την ιδιοκτησία των Ι.Χ. στους αγοραστές.
Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε ένοχη την κατηγορουμένη για όλες τις πράξεις, επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών (προς 5 ευρώ ημερησίως) και αναγνωρίζοντάς της ελαφρυντικό με την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης η δημόσια υπάλληλος αφέθηκε ελεύθερη.
Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr