Τα ξημερώματα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου αναμένεται να λάμψει η επόμενη πανσέληνος στον ουρανό, η οποία πρόκειται να έρθει λίγο πριν από ακόμα ένα αστρονομικό υπερθέαμα, τις Ωριωνίδες.

Το διαφορετικό σε αυτό το ολόγιομο φεγγάρι είναι ότι την ίδια ημερομηνία θα την διαδεχτούν δύο βροχές διαττόντων (Δρακοντίδες και Ωριωνίδες) και ένα ουράνιο «τρίο» μεταξύ του Δία, της Σελήνης και του Κρόνου οι οποίοι θα είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που πρόκειται να κορυφωθεί στην Ελλάδα τα χαράματα της 21ης Οκτωβρίου.

Οι καλύτερες ώρες για να θαυμάσει κανείς τις Ωριωνίδες είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, αν και η παρατήρησή τους θα είναι δύσκολη καθώς η λάμψη της πανσελήνου που θα προηγηθεί ενδέχεται να «σκεπάσει» κάποια από τα αστέρια.

Οι Ωριωνίδες πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την ουρά που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Κατά τη «βροχή» αυτή, δεκάδες μετέωρα ανά ώρα εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 67 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Μέχρι το τέλος του 2021 πρόκειται να θαυμάσουμε δύο ακόμα βροχές διαττόντων αστέρων: των Λεοντιδών το Νοέμβριο και των Διδυμίδων τον Δεκέμβριο.

Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου, ο Ερμής θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του πάνω από τον ορίζοντα στον πρωινό ανατολικό ουρανό, με την αυγή να είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή του.

Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στις 29 Οκτωβρίου, με τη λαμπερή Αφροδίτη, η οποία θα δεσπόζει στο δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.

ieidisis.gr