Από την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των αγωνισμάτων αλλά και των προκαταρκτικών εξετάσεων που σχετίζονται με την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές εξαρτάται η έκδοση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ πριν από τις 20 Αυγούστου.
Όλα τα σχετικά αγωνίσματα για τις είσοδο στις Σχολές αυτές γίνονται φέτος νωρίτερα, ενώ δείχνουν να καθυστερούν μόνο τα αγωνίσματα που έχουν σχέση με την εισαγωγή στα ΤΕΕΦΑ (τμήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού). Ωστόσο, με ένα σωστό συντονισμό από τα συναρμόδια υπουργεία (που θα αναζητείται πιθανά όλη την Άνοιξη), τα αποτελέσματα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας για την είσοδο στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μπορούν να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
«Οδεύοντας προς τις φετινές εξετάσεις για την είσοδο στα ΑΕΙ της χώρας, ήδη ένα μεγάλο μέρος υποψηφίων έχει μπει σε εξεταστικούς ‘ρυθμούς’ λόγω των προκαταρτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας, που για πρώτη φορά φέτος, υλοποιούνται πριν τις πανελλαδικές» λέει επ αυτών, ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Χρήστος Ταουσάνης.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή για όσους ενδιαφέρονται για τα τμήματα «ενστόλων» αλλά η φετινή χρονιά έχει και ορισμένες ακόμη πολύ σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι γι αυτές. Και ποιες είναι αυτές; Όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης:
Εντάσσεται νέο αγώνισμα στις αθλητικές δοκιμασίες που θα υποβληθούν οι υποψήφιοι των Σχολών Πυροσβεστικής που περιλαμβάνει «Μεταφορά ανά χέρι αλτήρα με λαβή βάρους είκοσι πέντε κιλών έκαστος, σε απόσταση εκατό μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50΄΄ (μία προσπάθεια)». Εκτός από το παραπάνω αγώνισμα, οι υποψήφιοι υποβάλλονται φυσικά και στα άλλα αγωνίσματα που απαιτούνται για την είσοδο στις Σχολές αυτές.
Με βάση το προαναφερθέν, πολύ μεγάλη προσοχή απαιτεί μια ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για το θέμα που δημοσιεύθηκε στις 14 του μήνα και αφορά στα «Προσόντα, προϋποθέσεις, κωλύματα κατάταξης κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών και φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο». Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν να μην αποκλειστούν στο πρόγραμμα αυτών των προκαταρκτικών εξετάσεων, παρά το γεγονός ότι θα πετύχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις των άλλων σχολών!
Με το δεδομένο δηλαδή ότι μέχρι πέρυσι οι ενδιαφερόμενοι για μια σχολή εξετάζονταν στις προκαταρκτικές εξετάσεις της και προσκόμιζαν τα αποτελέσματα τους και σε όποια άλλη σχολή τους ενδιέφερε, αυτή η πρακτική δεν θα ισχύσει την Πυροσβεστική Ακαδημία. Σ αυτήν, οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι εκτός των άλλων προκαταρκτικών εξετάσεων θα πρέπει υποχρεωτικά να εξεταστούν και η νέα δοκιμασία που αναφέρεται παραπάνω, η οποία φυσικά δεν περιλαμβάνεται στις προκαταρκτικές εξετάσεις των άλλων σχολών.
Στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τα θέματα αυτά, ορίζονται εκ νέου τα ποσοστά και οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων για τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν υποψήφιοι, κατόπιν δήλωσής τους, και εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις.
Το ελάχιστο όριο αναστήματος των γυναικών υποψηφίων για εισαγωγή στις Σχολές λιμενικού σώματος, ελληνική ακτοπλοϊα /αστυνομία μειώνεται σε 1,63μ. (ενώ το ανδρών παραμένει σε 1,70μ.).
Το αγώνισμα της κολύμβησης για τους υποψηφίους των Σχολών λιμενικού σώματος, ελληνική ακτοπλοϊα /αστυνομία δεν θα εξετάζεται πλέον στις αθλητικές δοκιμασίες κατά το στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων αλλά μόνο οι επιτυχόντες, μετά την κατάταξή τους στις Σχολές αυτές και εντός δέκα ημερών, θα εξετάζονται στην κολύμβηση με μέριμνα της κάθε Σχολής, από αρμόδια στελέχη που ορίζονται με διαταγή του διοικητή της.
Έχουμε όμως και την ένταξη νέων τμημάτων στις στρατιωτικές σχολές στο μηχανογραφικό του 2022. Και συγκεκριμένα, στο 2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών τα τμήματα Ικάρων (ΣΙ)Μετεωρολόγων(ΜΤ) και Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής(ΕΠ). Και στο 4ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα τμήματα Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών (Δ), Ικάρων(ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ) και Ικάρων (ΣΙ)Εφοδιαστών (Ε).
Τέλος, αναφέρει ο κ. Ταουσάνης, εάν συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στους συντελεστές για τα μαθήματα των πανελλαδικών και φυσικά το δεδομένο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αντιλαμβανόμαστε πως τη φετινή χρονιά θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή από τους γονείς και τους υποψηφίους στη πορεία προς τις πανελλαδικές.
«Επακόλουθα, και κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικου, ο κάθε μαθητής και απόφοιτος θα πρέπει πολύ προσεκτικά να ιεραρχήσει τις επιλογές του σε ένα μηχανογραφικό που διέπεται από σημαντικές αλλαγές και αναμένεται να συνοδεύεται και από σημαντικές εκπλήξεις κατά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων» καταλήγει ο ίδιος.