Με τα τύμπανα πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας να ηχούν πια δυνατά απ’ άκρη σε άκρη της Ευρώπης, μετά και τις αποφάσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ελλάδα ζυγίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και θέτει σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές και την αγορά για την ενεργειακή ασφάλειά της.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στο αυριανό ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Τα σενάρια

Ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ τα σενάρια επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας που σχετίζονται με τη διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Σημειωτέον ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει δουλέψει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων και είχαν παρουσιαστεί σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την  παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κινηθεί για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG. 

Ηλεκτροπαραγωγή

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ στις 5 Φεβρουαρίου, η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων,  έχουν επίσης προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.

Πηγή: ΟΤ