«Να απεγκλωβιστούμε από τη μνημονιακή μετρολογία για να δούμε τη συνολική εικόνα της οικονομίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών στη Λάρισα.
«Το τεράστιο κοινωνικό κόστος των ελληνικών μνημονίων και η παράτασή τους πολύ πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό έχουν σχέση με βασικά λάθη και παραλείψεις στην επεξεργασία και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και αξιολόγησε ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα ότι «τα μνημόνια εφαρμόζονται μ’ έναν τρόπο που υπονομεύουν τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ θα έπρεπε η χώρα να στηριχτεί σ’ αυτόν».
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε τα εξής λάθη στην πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια:
«-Το πρώτο λάθος είναι η υπερφορολόγηση μέχρι τελικής πτώσεως των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
-Το δεύτερο βασικό λάθος είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα για τη βελτίωση του μακροοικονομικού πλαισίου αλλά δεν προχωράμε στην επεξεργασία και εφαρμογή συγκεκριμένων κλαδικών πολιτικών. Οι Ιρλανδοί, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο επιτυχημένοι στην εφαρμογή του μνημονίου, εφόσον η οικονομία τους αναπτύσσεται ήδη με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%, επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός μεταξύ της βελτίωσης του μακροοικονομικού πλαισίου και της βελτίωσης των επιδόσεων των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Για να φέρει το ένα το άλλο πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένες κλαδικές πολιτικές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε υπερβολικά μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μην γίνεται τίποτα για να βελτιωθεί συνολικά η προοπτική του κλάδου στον οποίο λειτουργούν. Αντίθετα, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση της φορολογίας, αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, αύξηση του ενεργειακού κόστους, αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, εάν υποθέσουμε ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες των εργαζομένων, οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και δημιουργούνται αναπόφευκτα μεγάλες κοινωνικές εντάσεις.
-Ένα τρίτο ζήτημα που στέκεται εμπόδιο στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης είναι η επεξεργασία και η εφαρμογή πολιτικών που δεν έχουν σχέση με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
-Τέταρτον, παρά το γεγονός ότι η κρίση έβγαλε από τον οικονομικό χάρτη το 35%-40% των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και οδήγησε στην απώλεια περίπου 1 εκατ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεν γίνεται τίποτα για να οργανωθεί η δεύτερη ευκαιρία για όσους οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της κρίσης.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, 60% των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «κόκκινα». Από τα «κόκκινα» δάνεια το 80% οφείλονται στις συνθήκες που δημιούργησε η κρίση και το 20% σε απαράδεκτες ή και δόλιες διαχειριστικές ενέργειες των δανειοληπτών. Σε μία χώρα όπου το 80% όσων βρέθηκαν σε επιχειρηματικό αδιέξοδο είναι θύματα της κρίσης, η οργάνωση της δεύτερης ευκαιρίας αποκτά τεράστια σημασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαγράψουμε από το οικονομικό, επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας τα θύματα της κρίσης που εξακολουθούν να έχουν επαγγελματικές και επιχειρηματικές δυνατότητες. Κι όμως αυτό κάνουμε εφόσον στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας επιχειρηματίας χρειάζεται έναν χρόνο για να ξαναμπεί στην αγορά μετά την πτώχευσή του, εφόσον βέβαια δεν είναι δόλια, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα είναι της τάξης της 10ετίας.
H επιστροφή στη δυναμική ανάπτυξη περνάει από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.