Στις 9 Σεπτεμβρίου είχε παρουσιασθεί σε πίνακες ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt του κορωνοϊού, ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας,  με βάση τα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ. 

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 9 Σεπτεμβρίου ήταν 1.70, στο Ν. Λάρισας 1.61, στο Ν. Μαγνησίας 0.69, στο Ν. Τρικάλων 2.41 και στο Ν. Καρδίτσας 0.92.

Μία εβδομάδα μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου, η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας είναι αισθητά βελτιωμένη, αφού ο δείκτης Rt υποχώρησε στο 0.75, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, στο οποίο απεικονίζεται η διακύμανση των τιμών του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στη Θεσσαλία από 1 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται ότι ο δείκτης Rt ενώ στις 1 Σεπτεμβρίου ήταν 0.57, στις 10 Σεπτεμβρίου είχε την υψηλότερη τιμή 1.76 και στις 16 Σεπτεμβρίου υποχώρησε κάτω του 1 στο 0.75, γεγονός που σημαίνει ότι η Θεσσαλία  βρίσκεται μεταξύ χαμηλού και μετρίου επιδημιολογικού κινδύνου.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt μεταβάλλεται με την εισαγωγή ή άρση μέτρων και με το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα από τον πληθυσμό, εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα και η επιθυμητή τιμή του είναι πολύ πιο κάτω από το 1, διότι αν είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται.

Όσον αφορά τους Θεσσαλικούς Νομούς, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στα Τρίκαλα υποχώρησε θεαματικά από το 2.41 την προηγούμενη εβδομάδα στο 0.73,  στη Λάρισα υποχώρησε αρκετά από το 1.61 στο 0.84, στην Καρδίτσα μειώθηκε οριακά από το 0.92 στο 0.73 και στη Μαγνησία αυξήθηκε οριακά από το 0.69 στο 1.11.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt  στους Νομούς της Θεσσαλίας στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, δείχνει ότι οι Νομοί Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας βρίσκονται μεταξύ χαμηλού και μετρίου επιδημιολογικού κινδύνου και ο Νομός Μαγνησίας σε μέτριο επιδημιολογικό κίνδυνό.

Συμπεραίνοντας:

Οι Θεσσαλοί φαίνεται ότι τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας τις τελευταίες 7 ημέρες. 

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από όλους και ιδιαίτερα  από τις νεαρότερες ηλικίες, όπου παρουσιάζεται  εκτεταμένη διασπορά.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι να υπάρξει ο εμβολιασμός θα είναι δύσκολοι. Χρειάζεται να συμπράξουμε όλοι, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc _UK - Συνταγματάρχης ε.α.