Έντονο ενδιαφέρον για την ηγεσία των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης τόσο σε θεσσαλικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο εκδηλώνεται στους κόλπους των αιρετών της Νέας Δημοκρατίας με τη Θεσσαλία, πέραν της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) της οποίας ηγείται και θα επαναδιεκδικήσει ο Κώστας Αγοραστός, να βολιδοσκοπεί με αξιώσεις την ηγεσία της ΚΕΔΕ στο πρόσωπο του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σε επίπεδο ΕΝΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του thessalianews.gr, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με πετυχημένη θητεία στην Ένωση, φαίνεται αυτή τη φορά να έχει και εσωκομματικό διεκδικητή καθώς βλέψεις για τη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών έχει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Φαβορί πάντως παραμένει ο θεσσαλός.

Στο κλαμπ των δημάρχων η Θεσσαλία για πρώτη φορά έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλέξει πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να μην διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της ΚΕΔΕ ανοίγει το δρόμο για τον δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο τελευταίος, νεοκλεγείς για δεύτερη φορά και με εξαιρετική φήμη, κατέρχεται με τις ευλογίες όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου που στο πρόσωπό του βλέπει έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης με σύγχρονες αντιλήψεις και διάθεση για μεταρρυθμίσεις στο χώρο. 

Αν ο Παπαστεργίου πετύχει να γίνει πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία θεσμού που η προεδρία θα ξεφύγει από τα χέρια του δήμου Αθηναίων. Ήταν το 1999 όταν ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος εξελέγη επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης των δημάρχων της χώρας που τότε ονομαζόταν ΚΕΔΚΕ.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο γαλάζιο στρατόπεδο και για τη νέα διοίκηση Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, όπου η θέση του προέδρου χηρεύει από διμήνου μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κωτσού ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής στο νομό Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το αξίωμα ενδιαφέρονται ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος καθώς και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

Την προεδρία θα επιθυμούσε για την Μαγνησία και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τον θώκο. Από την άλλη όμως ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μουλάς, ο οποίος προωθήθηκε στη θέση με την στήριξη του δημάρχου Βόλου αντικαθιστώντας τον Κωτσό, δεν μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε μια εκλογική αναμέτρηση μεταξύ δημάρχων γιατί είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος.

Κώστας Τόλης