Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, φαίνεται να εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ειδικοί -που πραγματοποιούν από το πρωί πολύωρη συνεδρίαση- αναμένεται να γνωμοδοτήσουν θετικά στο άνοιγμα με προϋποθέσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, είτε με τη μορφή του «click away» είτε με τη μορφή του «click in shop».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός, όπως την εορταστική περίοδο, ενώ στις λιγότερο επιβαρυμένες θα ακολουθηθεί η μέθοδος «click in shop».

Οι λεπτομέρειες, καθώς και αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια καταστήματα, θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται πως η «τιθάσευση» του ιού καταγράφεται «με το σταγονόμετρο», καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα, 33 θανάτους, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.387 και 328 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ.

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των γυμνασίων και των λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε χθες ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι». Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου».

«Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;», πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι «η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».  

kathimerini.gr