Ξεκίνησε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έναντιον του Οθωμανικού ζυγού.

Ειδικότερα η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη.

Στόχος είναι να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας

Κατά την έναρξη της παρέλασης στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.

«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Οι συμμετέχοντες έφιπποι φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν διελεύσεις στον αττικό ουρανό.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

– Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων

– Παιδιά με παραδοσιακές στολές

– Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)

– Εφιππο τμήμα

– Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη

– Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση

Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager.

Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior – τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής – καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.

– Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer)

– Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».

– Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας

– Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος

– Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος

– Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας

Με συμμετοχή του Ιππικού η φετινή παρέλαση

Υπενθυμίζεται πως στη σημερινή παρέλαση, μετά από πολλά χρόνια, θα μετάσχει και το Ιππικό στην παρέλαση.

Το Ιππικό ως σώμα έχει καταργήθει εδώ και δεκαετίες και αντικαταστάθηκε από τα Τεθωρακισμένα.

Τους ξακουστούς «Μαυροσκούφηδες».

Εντούτοις, λόγω της ιστορικότητας της ημέρας, στην παρέλαση θα μετάσχει και το Ιππικό.

Βολές από το Λυκαβηττό, η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη και η κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη

Σημειώνεται πως οι  εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 06:21με 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα.

Στις 8:00 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 08:30, πραγματοποιήθηκε ι η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Στις 09:20 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, και στη συνέχεια ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και η επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

in.gr