Ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία οφείλονται σε ψυχολογικούς κυρίως παράγοντες μετά τον εμβολιασμό τους, εμφανίζουν σύμφωνα με μελέτη τουλάχιστον 15 εμβολιασμένοι στους 1000, οι οποίοι επισκέπτονται όλο και περισσότεροι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα άγχους όπως: ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, υπόταση και λιποθυμία.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr o Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Ελλούλ, οι εμβολιασμένοι εξαιτίας του φόβου τους απέναντι στο εμβόλιο, θεωρούν τον εαυτό τους υποψήφιο, ώστε να πάθουν κάτι κακό με αποτέλεσμα να μην δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη. 

«Υπάρχει κόσμος που ενώ έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας αισθάνεται από τον φόβο του πως εμφανίζει κάποια παράξενα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό του. Συμπτώματα τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα τους δίναμε καμία σημασία, ωστόσο τα συνδέουμε με το εμβόλιο με την ανησυχία μας να τα κάνει να γιγαντώνονται μέσα στο μυαλό μας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και υπάρχουν και αριθμοί που το αποδεικνύουν. Υπάρχει μελέτη που λέει πως εξαιτίας του άγχους στο εμβόλιο είναι 5 με 15 περιστατικά στα 100 άτομα. Δηλαδή ξαφνικά έχουμε κάτι μετρήσιμο με τα συμπτώματα να είναι η ζαλάδα, η εφίδρωση, η ναυτία, η υπόταση αλλά μέχρι και η λιποθυμία», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Νευρολογίας με την πανδημία έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό η ψυχολογία μας. «Είναι αυτό το ψυχοσωματικό που λέγαμε παλαιότερα, όπου κάποιος από το στρες να εκδηλώνει συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται βαριά όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια παθολογία που να τα εξηγεί. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πανδημία έχει αλλάξει η ψυχολογία μας, από την μια υπάρχει ένα μεγάλο άγχος από τον φόβο μήπως και νοσήσουμε, υπάρχει άγχος από τον πολύμηνο εγκλεισμό, όπου έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα μας και υπάρχει και ένα άγχος από το εμβόλιο. Δυστυχώς από αυτά που γίνονται γνωστά μπαίνουμε σε μια διαδικασία να αισθανόμαστε ως υποψήφιοι του να πάθουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Όταν είναι κάτι ψυχογενές ο ασθενής υποφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αριθμοί μάλιστα των εμβολιασμένων που εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα έχουν αυξητική τάση. «Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στα επείγοντα με τέτοια συμπτώματα. Σοβαρότερα περιστατικά τα παρακολουθούμε όμως στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε καταλήξει πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Ο πολίτης δεν δείχνει σε αυτή την φάση εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Τα εμβόλια δεν έγιναν βιαστικά υπάρχουν καινούργιες τεχνικές που έχουν περάσει στην ιατρική πρακτική. Η γνώση διαμορφώνεται, ανανεώνεται σχεδόν κάθε πέντε χρόνια. Έτσι ο κόσμος προτιμά να ακούει την γνώμη του γείτονα και του κάθε αρνητή παρά την επιστήμη», τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας.

protothema.gr