Την εκτίμηση πως δεν υφίσταται πλέον ανάγκη για χρήση των self tests, που να δικαιολογείται τόσο μεγάλος θόρυβος για τα επόμενα «κανάλια» διάθεσής τους, εξέφρασε δημόσια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας Κων. Γουργουλιάνης.
Σ’ ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γουργουλιάννης, αναφέρεται στην αξιολόγηση των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορονοιό δίνοντας βαρύτητα στα παιδιά που εντοπίζονται ψευδώς θετικά, με αποτέλεσμα άσκοπη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης και εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι πλέον η χρήση τους είναι άσκοπη και αντιοικονομική, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα αξιοπιστίας, αλλά και αναγκαιότητας της διατήρησης του μέτρου.
«Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μία σημαντική ύφεση της πανδημίας. Αυτό και μόνο πρέπει να οδηγήσει τους αρμοδίους σε επανεξέταση της αναγκαιότητας διατήρησης του μέτρου. Εκτιμώ πως η μαζική τους χρήση στον πληθυσμό πλέον πρέπει να σταματήσει», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
«Κατά τη γνώμη μου πλέον τα self tests πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συμπτωματικούς και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εξήγησε για ποιο λόγο δεν τα θεωρεί αναγκαία.
«Όλοι έχουμε μία τουλάχιστον ιστορία στο περιβάλλον μας τεστ αυτοδιάγνωσης, ιδιαίτερα σε παιδιά, να βρίσκεται ψευδώς θετικό, με αποτέλεσμα άσκοπη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης.
Μόνο το 40% των «θετικών» τεστ είναι πραγματικά θετικά. Τα τεστ αυτοεξέτασης έπαιξαν τον σημαντικό τους ρόλο, όταν ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας ήταν υψηλός, τώρα όμως που οι εμβολιασμοί προχώρησαν αρκετά και ο σημερινός δείκτης θετικότητας των γρήγορων τεστ, όπως ανακοινώθηκε, είναι 0,7%, η επιμονή στην υποχρεωτική χρήση και καταγραφή αυτών των τεστ είναι μάλλον άσκοπη και αντιοικονομική», πρόσθεσε..
«Ασφαλές καλοκαίρι»
Σχολιάζοντας επίσης την ύφεση της πανδημίας ο καθηγητής εκτιμά πως οι ποσυσυζητημένες μεταλλάξεις δεν φαίνεται να είναι περισσότερο θανατηφόρες, τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία οι ασθενείς σε γενικές γραμμές να παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα.
Για τον ίδιο η «συνταγή» για το τέλος της πανδημίας περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιτάχυνση των εμβολιασμών και παράλληλα η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Τέλος, οκ. Γουργουλιάνης εκτιμά ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ανοσία της αγέλης θα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι χωρίς πισωγυρίσματα.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)