Επιστολή απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε δήμους λόγω της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Μετά από έντονα παράπονα που διατυπώνουν πολλοί Δήμοι της Ελλάδας για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα – Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και Γιώργο Χατζηνικολάου – Πρόεδρο ης Τράπεζας Πειραιώς.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και άλλων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση εφόσον αυτό απαιτηθεί, την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε δήμου της χώρας, ως η ελάχιστη συνεισφορά των τραπεζών, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν εκατομμύρια επαγγελματίες, τοπικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή των Τρικάλων λουκέτο βάζει το υποκατάστημα στην Οιχαλία, ενώ ρολά κατεβάζει και το υποκατάστημα στο Μουζάκι Καρδίτσας. 
Αποφάσεις που έχουν πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, αλλά και των πολιτών των περιοχών τους. Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων θα τις οδηγεί στα αστικά κέντρα των Τρικάλων και της Καρδίτσας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. 

Η παραπάνω απόφαση της διοίκησης της τράπεζας έγινε γνωστή την Δευτέρα 28 Ιουνίου, η οποία άμεσα έως και το τέλος Αυγούστου προχωρά στο κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων της σε ολόκληρη την Ελλάδα, που είναι τα εξής: 

Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης  Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανίωνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας. 

trikalaenimerosi.gr