Δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο νόμο. Ως γνωστόν ο νόμος περί ασύλου λειτουργεί προσχηματικά τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας τη βία και την ανομία διαφόρων ομάδων εις βάρος των ανθρώπων του Πανεπιστημίου αλλά και της ίδιας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Ξεκάθαρα αντίθετοι με την αλλαγή του καθεστώτος περί ασύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι οι καθηγητές του θεσσαλικού ιδρύματος σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό τους φορέα.
“Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις περί αναγκαιότητας κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο δεν θεωρούμε ξεπερασμένο και αυτονόητο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αφορά σε όλους τους πολίτες και πρέπει να συνεχίσουμε αδιάκοπα την υπεράσπισή της”, ανακοίνωνε πρόσφατα ο σύλλογος διδασκόντων.
Σε ότι αφορά τις απόψεις του πρύτανη, ο ίδιος τις διατύπωσε με μια επαμφοτερίζουσα δήλωση στην “Ελευθερία της Δευτέρας” η οποία αναφέρει τα εξής:
“Πάγια θέση των διοικήσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων και των φοιτητών του.
Σαφώς πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά προσεκτικά. Η σχετική διάταξη που τέθηκε σε διαβούλευση χρειάζεται πολλές βελτιώσεις, στην ύπαρξη ή μη του ασύλου. Διαχέει την ευθύνη σε πολλά άτομα, γεγονός που ίσως σημαίνει και μη ευθύνη σε κανέναν. Καθώς είναι πιθανόν, και υπάρχει ο φόβος, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και στο τέλος να μην την αναλαμβάνει κανένας.
Απαιτείται φυσικά η συμμετοχή όλων και κυρίως των φοιτητών, που πολλές φορές εθελοτυφλούν απέναντι στο Πανεπιστημιακό άσυλο.
Παράλληλα εκτιμώ ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο τρόπος παρέμβασης όσων θα έχουν την ευθύνη της τήρησής του.”
Σε ότι αφορά τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η διοίκηση του συλλόγου τους θεωρεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι “με το καλημέρα η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της στους εργαζομένους και στους φοιτητές...”.
Σε ότι αφορά τους τελευταίους τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι φοιτητές εμφανίζονται να χαιρετίζουν την κατάργηση του ασύλου και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Η ψήφιση του νέου νόμου θεωρείται δεδομένη καθώς οι κυβερνητικές προθέσεις διερμηνεύουν και την πλειοψηφούσα άποψη της κοινωνίας, η οποία χρόνια τώρα παρακολουθεί την ανομία να βασιλεύει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά ουδείς να τολμά να αντιμετωπίσει το θέμα.
Κώστας Τόλης