Με νέα ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρει ότι «ο κορωνοϊός δεν θα εκριζωθεί , αλλά φαίνεται ότι θα παραμείνει μαζί μας ηπιότερος και πολύ λιγότερο θανατηφόρος».
Στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:
Εξάλειψη(elimination) ή εκρίζωση(eradication) του κορονοιού;
«Αυτό είναι το αντικείμενο μεγάλης συζήτησης με τους συναδέλφους μου, σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Όμως η πλούσια Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί τις δύο λέξεις με την ίδια περίπου σημασία, αλλά διαφορετική αποτελεσματικότητα.
Λένε «εξάλειψη της φτώχειας» χωρίς όμως οι οικονομολόγοι να πιστεύουν ότι ποτέ θα εξαλειφθεί, ενώ λέμε «εκρίζωση των αμπελώνων», και εννοούμε το ξερίζωμα όλων των κλημάτων και την πιθανή αντικατάσταση τους με άλλη καλλιέργεια.
Φαίνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία αρχικά με την επιλογή μίας δόσης εμβολίου σε όσους γίνεται περισσότερο, το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και την φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από τα ισχυρά πανδημικά κύματα του Μαρτίου του 2020 και του Φεβρουαρίου του 2021 στοχεύει στην εξάλειψη.
Αντίθετα η Αυστραλία και η Ιαπωνία με σκληρά μέτρα περιορισμού διαρκείας και εμβολιαστική κάλυψη στο 1/4 και στο 1/2 της Μεγάλης Βρετανίας αντίστοιχα, δεν πέρασαν σχεδόν κανένα ισχυρό κύμα και η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε είναι πολύ περιορισμένη, εξακολουθούν να στοχεύουν στην εκρίζωση. Έτσι εξηγούνται και τα υπερβολικά μέτρα προστασίας στους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες.
Η πατρίδα μας με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, νομίζω ότι για μήνες στόχευε στην εκρίζωση χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει δύο ισχυρά πανδημικά κύματα τον Νοέμβριο του2020 και τον Μάρτιο του 2021.
Θεωρώ ότι τους τελευταίους μήνες πολύ σωστά , αθροίζει στην φυσική ανοσία που αποκτήθηκε δυστυχώς με μεγάλο τίμημα , τους εμβολιασμούς που είναι περισσότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης, ανοίγει τον τουρισμό, και διευκολύνει τις μετακινήσεις.
Έτσι ενώ αυξάνεται ακόμα περισσότερο η φυσική ανοσία στους νέους, πρέπει να προστατεύσουμε επειγόντως με εμβολιασμούς όλους τους μεγαλύτερους, να σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα, να επικεντρώσουμε στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις και να δυναμώσουμε με προσωπικό και υποδομές το σύστημα Υγείας .
Η αλλαγή στρατηγικής, συνηθισμένη εξέλιξη στις περισσότερες χώρες, όταν γίνεται με δεδομένα και σχέδιο, δίνει την προοπτική εξόδου. Ατυχώς όπως και η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί, έτσι και ο κορονοιός δεν θα εκριζωθεί , αλλά φαίνεται ότι θα παραμείνει μαζί μας ηπιότερος και πολύ λιγότερο θανατηφόρος.
ΥΓ. Ευτυχώς που τελικά δεν εκριζώθηκαν ούτε τα αμπέλια μας και δεν στερηθήκαμε το εξαιρετικό Ελληνικό κρασί!».