Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Σε μια θυελλώδη πενταετία, στην πιο βαθιά κρίση στην Ιστορία της Ελλάδας, δεν κρυφτήκαμε, δεν παραδοθήκαμε. Συνεργαστήκαμε και δώσαμε μάχες για να σωθεί η χώρα» επισημαίνει, κάνοντας τον απολογισμό του ως πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και τονίζει ότι «το 2015 αναμετρηθήκαμε με το αδιανόητο και πετύχαμε το ακατόρθωτο».
⚫ Ποιος ο απολογισμός σας ως πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών;
► Αναμετρηθήκαμε με τη χρεοκοπία και κερδίσαμε. Σε μια θυελλώδη πενταετία, στην πιο βαθιά κρίση στην Ιστορία της Ελλάδας, δεν κρυφτήκαμε, δεν παραδοθήκαμε.
Συνεργαστήκαμε και δώσαμε μάχες για να σωθεί η χώρα και να βοηθηθούν όλοι οι Ελληνες. Το 2015 αναμετρηθήκαμε με το αδιανόητο και πετύχαμε το ακατόρθωτο. Ηταν τότε που η χώρα βρισκόταν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και είχαν σταματήσει όλα τα έργα.
Τότε συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε, σε μια μακρά πορεία 8 μηνών, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου και κοινοτικούς εκπροσώπους.
Με επεξηγηματική επιχειρηματολογία καταφέραμε να αλλάξουμε, μόνο για την Ελλάδα, την αρχιτεκτονική χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να εκταμιευθούν άμεσα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Οκτώβριο του 2015, για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Μια κορυφαία εθνική στιγμή!Ενώσαμε δυνάμεις, κερδίσαμε με πράξεις. Πετύχαμε να θέσουμε τις βάσεις για την μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που είναι συνώνυμο της ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας, του επιτελικού κράτους, της συλλογικής ηγεσίας.
Σχεδιάσαμε τον ανασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Εργαστήκαμε για την Ελλάδα με υπερκομματικό πατριωτισμό, χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικά σύνδρομα.
Διαλέξαμε τις δύσκολες αλήθειες και αφήνουμε βαθύ αποτύπωμα και παρακαταθήκη δημιουργικής ανατροπής. Εκπέμψαμε στην κοινωνία εικόνα σεβασμού και ενδιαφέροντος για κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Εικόνα προστασίας και αποτελεσματικότητας. Την εικόνα μιας νέας αντίληψης για την πραγματική Αυτοδιοίκηση. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να δοθεί στις Περιφέρειες το 33% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Αλλάξαμε τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις, που δημιουργούσε στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στα δημόσια έργα. Με λίγα κάναμε πολλά και όχι με πολλά λίγα:
Παραλάβαμε το ταμείο της ΕΝΠΕ με 2.360.000 ευρώ και αφήσαμε 4.700.000 ευρώ. Μετέχουμε σε προγράμματα, όπως το LIFE, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στο πιλοτικό πρόγραμμα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τη μετάβαση στην ψηφιακή αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Είμαστε παρόντες με προτάσεις σε όλα τα νομοσχέδια που αφορούν αρμοδιότητες των Περιφερειών και κάναμε 1.000 και πλέον παρεμβάσεις σε ζητήματα μεγάλα, αλλά και στα μικρά, καθημερινά, που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα στις ζωές των ανθρώπων.
Αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη κρίση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού το 2015, αν και χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες. Αντιμετωπίσαμε την κρίση ρευστότητας με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πλέον αναγκαίοι συνομιλητές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
⚫ Για τη διεκδίκηση αξιώματος αιρετού (Περιφέρεια, ΚΕΔΕ) πιστεύετε πως πρέπει να μετρά η αρχαιότητα;
► Μετρά το όραμα. Ο ηγέτης κάνει τη θέση και όχι η θέση τον ηγέτη. Για να διοικήσεις καλά, πρέπει να έχεις διαδρομή ζωής. Να έχεις εικόνα και ήχο πραγματικότητας. Πρέπει όχι μόνο να νοιάζεσαι, αλλά και να νιώθεις τις ανάγκες της κοινωνίας. Να νιώθεις το όνειρο για κάτι καλύτερο. Το μόνο που δεν πρέπει να μετρά είναι η στέψη.
⚫ Ο πρωθυπουργός μίλησε στους περιφερειάρχες αυστηρά στο Μαξίμου για το Μεταναστευτικό. Ζήτησε να δείξετε αλληλεγγύη. Πως θα το κάνετε; Ποιο είναι το κλίμα στην περιοχή σας;
► Διάχυτος φόβος και αναδυόμενος κίνδυνος να εμφανιστεί κοινωνικός μεταναστευτικός αυτοματισμός, λόγω του καταγεγραμμένου overdose στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν διαδρομή ζωής, πλήρωσαν φόρους, αλλά η κρίση τούς οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Όλοι αυτοί αισθάνονται θυμωμένοι, αδικημένοι, κοιτάζουν με συγκριτική ματιά την κοινωνία και ανακαλύπτουν διαφορές στην αντιμετώπιση, που γεννούν αντιδράσεις. Είναι εθνικό χρέος να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας και ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθήσουμε τους μετανάστες.
Η χώρα βρίσκεται σε ομηρία και σηκώνει δυσανάλογο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.Είναι εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Η ταχύτητα υλοποίησης θα κρίνει την αποτελεσματικότητα. Απαιτείται άμεση, καθαρή επικοινωνία με την κοινωνία. Επιπλέον, χρειάζεται ένα ειδικό, ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων της Ελλάδας.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να διεκδικήσουμε και να πάρουμε από την Ευρώπη για να αποφευχθούν οι συνέπειες του overdose στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η προσφορά της Ελλάδας είναι δυσανάλογη της αλληλεγγύης που μας προσφέρει η Ευρώπη.
⚫ Πώς βλέπετε την κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα; Ποια προβλήματα έχει; Οι υπουργοί είναι όλοι συνεργάσιμοι ή έχετε κρούσματα σνομπισμού;
► Ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εχει κατορθώσει να δώσει οξυγόνο ελπίδας στην κοινωνία. Δημιουργεί κλίμα επενδυτικής προοπτικής. Γι’ αυτό και καταγράφονται κλίμα ευφορίας, σταθερότητα και μια πίστη στον κόσμο ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.
Για να υπάρξει όμως μεγαλύτερο αποτέλεσμα, απαιτούνται τολμηρές, ριζοσπαστικές, γρήγορες κινήσεις και κατάργηση της κρατικής δουλοκτησίας. Πρέπει να γίνουν όλα τώρα, για να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση και χαθεί το timing των αλλαγών. Ολοι είναι συνεργάσιμοι, αλλά το θέμα είναι να είναι και αποτελεσματικοί. Στην πράξη κρίνεται η επιτυχία.
⚫ Ποιες οι βασικές σας προτεραιότητες αυτή την τετραετία;
► Το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας. Ενα έργο για τον άνθρωπο, με ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και την ίαση του καρκίνου, μοναδικό σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εξαιρετικά καινοτόμο για τη χώρα. Μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει στον χάρτη των ιατρικά σύγχρονων χωρών παγκοσμίως και να επενδύσει στον ιατρικό τουρισμό.
Πιστεύω ότι σύντομα θα πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Το έργο της μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία από τον ποταμό Αχελώο είναι ένα έργο αντίστασης στην κλιματική αλλαγή και χρήσιμο για την αντιμετώπιση του βιολογικού προβλήματος των λαών. Είναι το μοναδικό ημιτελές έργο στη χώρα για το οποίο έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες Πηγές -νερό- για την προστασία του περιβάλλοντος – ένα έργο υδρευτικό, αρδευτικό, αντιπλημμυρικό και τουριστικής ανάπτυξης.
Αλλες προτεραιότητές μας είναι το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις παράλληλες, σταθερές μας προτεραιότητες, όπως ο αγροτικός τομέας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οι νέες θέσεις εργασίας, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι οδικές υποδομές, τα έργα Παιδείας, Υγείας, τα αθλητικά, του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
(*) Η συνέντευξη δόθηκε στον Μανώλη Κωττάκη.