«Με ποσό ίσο με τις ενεργειακές επιδοτήσεις δύο μηνών, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει “καθαρή” ενέργεια, καλύπτοντας το 50% της ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη», επισημαίνει στο powergame.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν το κατά 85% έτοιμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Μεσοχώρα Τρικάλων και ακολούθως, δύο καινούργια υδροηλεκτρικά, στη Συκιά και το Πευκόφυτο (Μουζάκι).
«Μετά την έγκριση στα τέλη Δεκεμβρίου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα εναπομείναντα έργα στη Μεσοχώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου πρέπει να “τρέξουν” με ταχύτατους ρυθμούς, ανάλογους αυτών των ολυμπιακών έργων», τονίζει ο κ. Κ. Αγοραστός και δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Ας αναλογιστούμε ότι την ώρα που η Ευρώπη και κατά συνέπεια η χώρα μας υφίστανται τους κλυδωνισμούς της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, στη Μεσοχώρα είναι έτοιμο σε ποσοστό 85% ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα σταθερή ενέργεια 160 MW, άρα να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός δήμου σαν το Περιστέρι ή ενός νησιού σαν την Κέρκυρα σε ετήσια βάση και μάλιστα με μηδενικού κόστους “καθαρή” ενέργεια.
»Παράλληλα, πρόκειται για έργο που συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής, ενισχύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, αποτρέπει την έκλυση 400 χιλ. τον. ρύπων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των υδάτων, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Στα 25-30 εκατ. ετησίως οι απώλειες της ΔΕΗ από τη Μεσοχώρα
Ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, τη σημασία της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Μεσοχώρας και για τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία από τη μη λειτουργία του έχει απώλεια εσόδων άνω των 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Συνολικά, από το 2011 που έχουν σταματήσει τα έργα έως σήμερα, η ΔΕΗ έχει απώλεια άνω των 300 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα είχε κάνει ήδη απόσβεση των 283 εκατ. ευρώ (σε σημερινές τιμές) που κόστισε μέχρι τώρα το έργο της Μεσοχώρας.
Απαλλοτριώσεις, επισκευές και συντηρήσεις
Για την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα απομένουν οι απαλλοτριώσεις, καθώς και σειρά εργασιών όπως επισκευές, αποκαταστάσεις, συντηρήσεις και επιδιόρθωση εσωτερικά της σήραγγας εκτροπής. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από το κόστος των απαλλοτριώσεων, αλλά η βούληση τόσο της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ακριβώς ένα χρόνο κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θεσσαλία όσο και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσουν τα έργα γρήγορα.
Έργο green deal για την Ευρώπη η μεταφορά νερού από τον Αχελώο
Παράλληλα με τη Μεσοχώρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι «πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπονται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν άλλα δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στη Συκιά, όπου το φράγμα είναι έτοιμο σε ποσοστό 65%, και το Πευκόφυτο στο Μουζάκι. Μ’ αυτά τα δύο υδροηλεκτρικά και τη Μεσοχώρα η Ελλάδα καλύπτει τη μισή ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη», υπογραμμίζει ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτηρίζοντας τον Αχελώο «green deal έργο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».
Κατά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το timing είναι ιδανικό για την ολοκλήρωση των έργων αν ληφθούν υπ’ όψιν ότι «η ΕΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς στο να καταστεί η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος, άρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό κόστος, πολύ περισσότερο όταν ταυτόχρονα ωφελείται η βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και επιτυγχάνεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων».
Επιπρόσθετα, αναδεικνύει τη σημασία των έργων και για την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί πάνω από 1,1 δις ευρώ (σε παρούσες αξίες) στα έργα του Αχελώου.
«Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι: αντέχει η χώρα μας να μένει αναξιοποίητο ένα τόσο μεγάλο ποσό τη στιγμή που με 600-700 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις που καταβάλλει το κράτος για δύο μήνες στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών διεθνών τιμών ενέργειας, μπορούν τα έργα να ολοκληρωθούν με πολύ μεγάλο και πολύπλευρο όφελος για το περιβάλλον;».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός κρούει με την ευκαιρία τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας μεταφοράς νερού, μήκους 18 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 11 χιλιόμετρα δεν έχουν επενδυθεί.
Γιώργος Μακρής (powergame.gr)