Η «έξυπνη», «βιώσιμη» πόλη είναι μια πόλη κατοικίσιμη, όπου υπάρχει επάρκεια του μεγαλύτερου φυσικού αγαθού που είναι το νερό, όπου υπάρχει δουλειά για όλους και ισορροπία στην κοινωνία, όπου ο πολίτης είναι ευχαριστημένος στην καθημερινότητά του και όπου ως αντίληψη, ως πρακτική και ως φιλοσοφία διακυβέρνησης κυριαρχεί «το μικρό που μιλά για το μεγάλο».
Αυτή ήταν η προσέγγιση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, από το βήμα του συνεδρίου Restart mAI city, για τη δημιουργία μιας έξυπνης και βιώσιμης πόλης που διοργάνωσαν στα Τρίκαλα, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E.
Συνδέοντας τη βιωσιμότητα του Θεσσαλικού κάμπου με το επιτακτικό πλέον αίτημα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Όσες σύγχρονες τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες και αν διαθέτουν οι πόλεις μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε βιώσιμοι αν δεν διασφαλίσουμε την πηγή της ζωής και της παραγωγής, που είναι το νερό.
Ο Πηνειός στερεύει, η Θεσσαλίας ερημοποιείται, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο μικρός, ο αέρας και το νερό μολύνονται. Οι μηχανές αντικαθιστούν τον άνθρωπο. Το ανθρώπινο γένος απειλείται. Και το μέγα αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με καμία ιδεολογική, ούτε οικονομική, ούτε πολιτική επανάσταση.
Αντιμετωπίζεται μόνο με μια βιολογική, ηθική αφύπνιση των λαών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στο πλευρό των πολλών. Στο πλευρό των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, στους ανθρώπους της παραγωγής, στο πλευρό της κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον. Αν δεν έρθει νερό από τον Αχελώο, στη Θεσσαλία δεν θα αξίζει να ζεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αγοραστός κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε δίκαιες, αποτελεσματικές και γρήγορες αποφάσεις, επιδοκιμάζοντας την τόλμη του Τρικαλινού υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα να παραχωρήσει στις Περιφέρειες την ευθύνη για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων του ΠΑΑ, που στη Θεσσαλία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στα έργα της Περιφέρειας ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό της κοίτης και την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πηνειού ποταμού. Ενώ στη συνέχεια, αποκωδικοποιώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη, έκανε λόγο για τα σύγχρονα και ασφαλή οδικά δίκτυα, την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιες υποδομές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, τις σύγχρονες κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης, τη δημιουργία χώρων άθλησης για την νεολαία.
«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου» είπε ο Περιφερειάρχης «και είμαστε περήφανοι που τα Τρίκαλα έχουν εξελιχθεί σε μια έξυπνη και σύγχρονη πόλη, με πολλές καινοτόμες δράσεις και πανελλήνια αναγνώριση».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ στα Τρίκαλα το πρόγραμμα με τίτλο «Μια ανοιχτή –πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου», με 15 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ για: ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου της πόλης (ε.ο. Τρικάλων- Καρδίτσας), αναβάθμιση πεζοδρομίων και δημιουργία κυκλικών κόμβων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση δημοτικού skate park στο χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη και δημιουργία πάρκου εναλλακτικών δραστηριοτήτων, λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου, Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, Κέντρου Ένταξης Μεταναστών καθώς και δράσεις για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.
Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επιδοτήσει με περισσότερα από 800.000 ευρώ την e-Trikala Α.Ε., για την ανάπτυξη εφαρμογών που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και ως «καλή πρακτική» δημιουργούν ένα ισχυρό brand name για την πόλη των Τρικάλων.