Για το επόμενο κύμα του κορωνοϊού, την αύξηση των κρουσμάτων, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο Κ. Γουργουλιάνης είπε ότι δεν είναι χρήσιμα τα αντιβιοτικά στους ασθενείς που βρίσκονται σπίτι τους και έχουν ήπια συμπτώματα και κυρίως δεν είναι χρήσιμη η λήψη της κορτιζόνης.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι άνθρωποι που έλαβαν κορτιζόνη στο σπίτι τους είχαν πεντέμισι ημέρες περισσότερο τον ιό στη μύτη τους. Δηλαδή, «καθυστέρησε η κάθαρση του ιού από τον οργανισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο καθηγητής επισήμανε πως «έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που η μετάλλαξη Όμικρον σίγουρα τον έχει κάνει περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο. Έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι εξαντλείται στο ανώτατο αναπνευστικό και δεν φτάνει στους πνεύμονες», ενώ δείχνει πως προσβάλλει νεότερους ανθρώπους.

Παράλληλα, μαζί με το αισιόδοξο στοιχείο ότι σε ένα ποσοστό 70% οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι, «αυτό που μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια είναι πως το κύμα θα φτάσει στην κορύφωσή του σε περίπου 2-3 εβδομάδες από τώρα και από εκεί και πέρα θα αρχίσει μια γρήγορη πτώση και φαίνεται πως θα εξαντληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν θα έχουμε μηδενισμό κρουσμάτων, αλλά «πολύ μικρό αριθμό. Θα περάσουμε την άνοιξη με κρούσματα. Όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό». Ωστόσο, «θα γυρίσουμε κι εμείς στην κανονική μας ιατρική ζωή. Άρα, νομίζω ότι την άνοιξη οι κλινικές μας θα γυρίσουν όπως ήταν και πριν».

Για το εάν τον προβληματίζουν οι άλλες μεταλλάξεις, σημείωσε: «Για να γίνει μια μετάλλαξη, θα πρέπει να γίνεται σε πολυκατοικημένες περιοχές ανεμβολίαστων ανθρώπων. Στον πλανήτη, βεβαίως, υπάρχουν τέτοιες περιοχές. Αλλά, πάντα θεωρώ ότι θα είναι στην κατεύθυνση να γίνει περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα. Έτσι τελειώνουν οι πανδημίες. Δεν θα είναι το τέλος η "Ο", μπορεί να είναι η "Χ", η "Ψ", λίγο αργότερα δηλαδή».

iefimerida.gr