“Θα υπάρχει υποχρεωτική κατασκευή του οικισμού προ της πλημμύρισης. Δεν θα πλημμυρίσει το φράγμα και οι κάτοικοι δεν θα έχουν που να μείνουν. Δεν θα πάρουμε τις περιουσίες των ανθρώπων πριν αυτοί να αποκατασταθούν. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στο δρόμο, μόνο και μόνο για να έχουμε υδροηλεκτρικό για να το δείχνουμε” τόνισε από την Καρδίτσα και το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, προκληθείς να τοποθετηθεί στο ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.
Ο κ. Φάμελλος έκανε σαφές ότι η θέση της κυβέρνησης είναι απολύτως θετική ως προς την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου και απευθυνόμενος προς τους Αυτοδιοικητικούς τους κάλεσε να πάρουν θέση εντός 10 ημερών για την πολεοδόμηση του οικισμού, ώστε και εκείνος με την σειρά του εντός Ιουνίου να υπογράψει την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας.

Η τοποθέτηση του κ. Φάμελλου
“Δεν είχα κανένα δίλημμα από την πρώτη μέρα που ήρθαν πολλά στελέχη της Θεσσαλικής εκπροσώπησης, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας. Ένα υδροηλεκτρικό έργο είναι ωφέλιμο για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να μας βοηθήσει και να μας μειώσει το κόστος, τώρα πληρώνουμε κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γιατί δεν το έχουμε, και αυτό πρέπει να το ξέρουμε. Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για την αντιπλημμυρική προστασία, για πάρα πολλούς τομείς, ακόμα και για την τουριστική ανάπτυξη.
Ποιο ήταν όμως το πρόβλημα και δεν προχωρούσε. Οι πάρα πολλές απορρίψεις σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, ένα έργο που δυστυχώς είχε συνδεθεί με ένα λανθασμένο όραμα. Και το ότι ήταν συνδεδεμένο με ένα μη περιβαλλοντικό όραμα ,της εκτροπής του Αχελώου, έβαζε σε δίλημμα και κίνδυνο το ίδιο το έργο. Πρέπει, λοιπόν να απεμπλακεί. Και έχει απεμπλακεί με βάση την τελευταία απόφαση του ΣτΕ το 2014, μιας και θεωρείται καθαρά ως υδροηλεκτρικό και μπορεί να αδειοδοτηθεί ως περιβαλλοντικό. Δεν είχαμε κανένα τέτοιο δίλημμα να προχωρήσουμε όπως συμφωνήσαμε και δεχθήκαμε
1. στον πολύ γρήγορο χαρακτηρισμό κατάκλυσης της περιοχής από το Δασαρχείο και
2. στη σύνταξη του σχεδίου περιβαλλοντικών όρων , το οποίο θα εκπλήξει θετικά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αφού ήδη στο γραφείο μου είναι έτοιμο το σχέδιο περιβαλλοντικών όρων
Μάλιστα το σχέδιο έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και έχει ενδιαφέρον να τα ακούσετε.
Είχα πει ότι θα έπρεπε αυτό το σχέδιο να είναι και περιβαλλοντικά και κοινωνικά ωφέλιμο. Τι σημαίνει κοινωνικά ωφέλιμο; Είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το που θα πάει ο οικισμός της Μεσοχώρας. Και για να είμαι τίμιος είχα πει στους Αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλίας ότι για το θέμα δεν έχουν πάρει θέση και θα ζητήσω εντός των επόμενων 10 ημερών να πάρουν θέση.
Το Υπουργείο έχει θέση. Θα χρησιμοποιήσουμε τις προτάσεις της μελέτης Κομοδρόμου, που εκπονήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, για το αν θα μείνει ή θα φύγει ο οικισμός.
– Θα υπάρχει παραμονή του μη κατακλυζόμενου οικισμού και παράλληλα
– θα υπάρχει κατάθεση πολεοδομικής μελέτης από το Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τόσο χρόνια που ήταν σε ισχύ οι αποφάσεις, δεν υπήρξε πολεοδομική μελέτη για την μετεγκατάσταση του οικισμού;
Θα είμαι απολύτως συνεπής: οι όροι που θα τεθούν στην έγκριση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης είναι ότι:
1. θα υπάρχει υποχρεωτική κατασκευή του οικισμού προ της πλημμύρισης. Δεν θα πλημμυρίσει το φράγμα και οι κάτοικοι δεν θα έχουν που να μείνουν. Δεν θα πάρουμε τις περιουσίες των ανθρώπων πριν αυτοί να αποκατασταθούν. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στο δρόμο, μόνο και μόνο για να έχουμε υδροηλεκτρικό για το δείχνουμε.
2. Θα υπάρχει υποχρεωτική προσαρμογή του ΣΧΟΑΠ και προσαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου και σ αυτό θα πρέπει να μας απαντήσετε. Δηλαδή αν θα πάτε με πύκνωση ή με παράπλευρο οικισμό. Ζητάμε την πολιτική σας πρόταση άμεσα. Διεκδικούμε τη δημόσια δέσμευσή σας ότι θα το κάνετε. Γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι και οι πόροι που θα προκύψουν από τις απαλλοτριώσεις της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας που θα κατακλυστεί στη Μεσοχώρα, θα πάνε στην Μεσοχώρα.
Εφόσον τηρηθούν οι δυο παραπάνω όροι, κατέληξε ο κ. Φάμελολς εντός του Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας”
Να σημειωθεί ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής συνεχίζεται σήμερα δεύτερη ημέρα, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθούν 62 συνολικά εισηγήσεις, ενώ εξέχουσα θέση αποτελεί η εισήγηση του διακεκριμένο Ακαδημαϊκό κ. Χρ. Ζερεφό, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα την ανάγκη να προσαρμοστεί η χώρα μας στα νέα δεδομένα που προκύπτουν με βάση την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή τους, αφού πέραν όλων των άλλων προκύπτουν ζητήματα τεράστιας οικονομικής κλίμακας. Έκανε λόγο για ένα κόστος 800δισ €, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν η χώρα μας δεν λάβει άμεσα μέτρα
Να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΕΑΠ και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
ert.gr