Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των Ελλήνων στον κορονοϊό και η κυβέρνηση, οι υγειονομικές αρχές καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν καθημερινά την υγειονομική επιχείρηση του «αιώνα» που δεν είναι άλλη από τη μεταφορά των εμβολίων από τον τόπο παραγωγής μέχρι τους πολίτες στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πλάνο που αποκαλύπτει σήμερα το ethnos.gr πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Θα εμπλακεί το μεγαλύτερος μέρος του κρατικού μηχανισμού, το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, τεχνικοί, μεταφορείς, ψυκτικοί και δεκάδες ακόμα κορυφαίοι επαγγελματίες.

Η χρονική και η ψυκτική αλυσίδα

Δύο βασικοί παράγοντες όπως ο χρόνος διανομής των εμβολίων αλλά και η διατήρηση της θερμοκρασίας των εμβολίων αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του επιστημονικού προσωπικού και όσων γενικά θα έχουν ρόλο σε όλη την επιχείρηση. Μάλιστα στις αναφορές περιγράφουν τον παράγοντα χρόνο για τη διανομή των εμβολίων ως «χρονική αλυσίδα» και τον παράγοντα της θερμοκρασίας συντήρησης των εμβολίων ως «ψυκτική αλυσίδα». Και οι δύο... αλυσίδες είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την υγεία του λήπτη αλλά και το συμπέρασμα που θα εξαχθεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού και για αυτό και δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην αυστηρή εκτέλεση των πρωτοκόλλων τόσο της χρονικής όσο και της ψυκτικής αλυσίδας. Ενδιαφέρουσες είναι και οι λεπτομέρειες για την επιχείρηση διανομής όσο και το αεροδρόμιο αναφοράς που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επιχείρησης.

Κέντρο της επιχείρησης η Τανάγρα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροδρόμιο που θα υποδεχτεί τα δύο αεροπλάνα που θα μεταφέρουν την πρώτη παρτίδα των εμβολίων δεν θα είναι το Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελευσίνα, αλλά το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας. Οι λόγοι που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχουν να κάνουν με την γεωγραφική του θέση καθώς βρίσκεται στο μέσον της χερσαίας Ελλάδας με άμεση πρόσβαση προς τον Εθνικό οδικό άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Επί πλέον διαθέτει υψηλά στάνταρ ασφαλείας ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστεί να προσγειωθούν πολιτικά ή εμπορικά αεροσκάφη εκτός βέβαια από στρατιωτικά. Επίσης το αεροδρόμιο διαθέτει χώρους αποθήκευσης οι οποίοι μάλιστα προετοιμάζονται αυτές τις ημέρες για να αποθηκευτούν για όσο χρειαστεί οι τεράστιοι κλωβοί που θα περιέχουν τα ψυγεία ξηρού πάγου.

Δύο πτήσεις αεροσκαφών

Να σημειωθεί επίσης πως οι δύο πτήσεις ζωής που θα μεταφέρουν τα ψυγεία με τα εμβόλια από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα δεν θα γίνουν με στρατιωτικά μεταγωγικά C-130 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί αλλά με εμπορικά αεροσκάφη ελληνικών συμφερόντων τα οποία μάλιστα αναμένεται να διαμορφωθούν κατάλληλα σε αεροσκάφη ψυγεία και με υποδομή για την γρήγορη και ασφαλή φωρτοεκφόρτωση των ψυκτικών κλωβών και των ψυγείων.  

Πλάνο με έγκριση στις 28 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το τελευταίο πλάνο που βρίσκεται στο τραπέζι των επιτελών της επιχείρησης το βασικό δεδομένο είναι πως η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer θα δοθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Από εκεί και πέρα θα αρχίσει κυριολεκτικά και η αντίστροφη μέτρηση αλλά και η έναρξη της τεράστιας επιχείρησης.

Η ημερομηνία των πτήσεων

Oι δύο πτήσεις από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα θα εκτελεστούν στο διάστημα 3 με 5 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα πρέπει να φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που έχουν σχεδιαστεί και θα καλύψουν τον πληθυσμό σε όλη την Επικράτεια της χώρας.

Εμβολιασμοί 11 Ιανουαρίου

Μέχρι σήμερα - 5 Δεκεμβρίου - και με δεδομένο πως στις 28 Δεκεμβρίου θα πάρει έγκριση το εμβόλιο, η ημερομηνία που προκρίνεται για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα είναι η Δευτέρα 11η Ιανουαρίου 2021.

Στους -70 βαθμούς Κελσίου

Σημαντικές είναι και οι τεχνικές προδιαγραφές αλλά και οι λεπτομέρειες της ψυκτικής αλυσίδας. Η χώρα μας προμηθεύτηκε 14 ψυγεία που είναι και ένα από τα βασικά κλειδιά της ψυκτικής αλυσίδας. Κάθε ψυγείο θυμίζει σε μέγεθος των ψυγείων των παγωτών στα περίπτερα με τη μόνη διαφορά που κάθε ένα από αυτά τα ψυγεία μπορεί να καταψύξει το προϊόν του στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε ένα ψυγείο θα υπάρχουν κουτιά στο κάθε ένα από τα οποία θα χωρούν 975 δόσεις εμβολίων. Η διατήρηση των -70 βαθμών θα παρακολουθείται από ειδικό σύστημα και ειδικό προσωπικό που θα ελέγχει την λειτουργία των ψυγείων.

Το τσιπάκι GPS στα κουτιά

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σε κάθε ένα κουτί θα υπάρχει ειδικό τσιπάκι μέσω του οποίου η Pfizer θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή το που βρίσκεται το κάθε κουτί, εάν είναι εντός ή εκτός ψυγείου και εάν έχει ανοιχτεί όπου στο εσωτερικό του θα υπάρχουν 975 εμβόλια. Η συσκευή GPS με θερμικό αισθητήρα είναι συνδεδεμένη και εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας η οποία ανά πάσα στιγμή θα παρακολουθεί το δίκτυο διανομής του εμβολίου. Έτσι, η Pfizer, μέσω του συστήματος GPS είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κιβωτίου με τα εμβόλια, και μέσω του θερμοαισθητήρα εάν αυτά βρίσκονται σε συνθήκες σωστής θερμοκρασίας για τη συντήρησή τους.

Η αντίστροφη μέτρηση

Να σημειωθεί πως από τη στιγμή που θα ανοιχτεί ένα κουτί και θα έχει βγει από τους -70 βαθμούς Κελσίου αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του διαφορετικά θα είναι ακατάλληλο για χρήση και θα πρέπει να πεταχτεί. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο τα εμβόλια θα πρέπει να συντηρηθούν για το ανώτερο για πέντε ημέρες μέσα σε κοινά ψυγεία με μικρότερη θερμοκρασία συντήρησης -2 βαθμοί Κελσίου. Εάν παρέλθει το διάστημα των πέντε ημερών η δόση του εμβολίου θα είναι ακατάλληλη και θα καταστρέφεται.

Κωδικός και ΑΜΚΑ

Αν για κάποιο λόγο, η θερμοκρασία διαφοροποιηθεί από τα επιτρεπόμενα όρια των -70 βαθμών Κελσίου, τότε οι υπάλληλοι της εταιρίας θα εντοπίζουν τις συντεταγμένες του κιβωτίου και θα ειδοποιούν τη χώρα ή το νοσοκομείο στο οποίο έχουν παραδοθεί τα εμβόλια ώστε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο ασφαλείας.

Εάν το εμβόλιο κριθεί ακατάλληλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάποιον που θα νομίζει ότι είναι εμβολιασμένος και ασφαλής, ενώ η δράση του μπορεί να υποχωρήσει κάτω του 95% αποτελεσματικότητας που είναι καταγεγραμμένη με βάση τις κλινικές μελέτες. Επίσης κάθε εμβόλιο θα έχει ένα κωδικό (serial number) το οποίο θα ταυτιστεί με το ΑΜΚΑ του πολίτη που θα εμβολιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της δόσης αλλά και του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς.

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

ethnos.gr