Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2019 σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Oπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε πως πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που τηρεί το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας έχουν μειωθεί κατά 60%.
Ο κ. Αγοραστός αναλύοντας τα στοιχεία είπε πως ο προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 155 εκατ. ευρώ. Ενώ σημείωσε ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που διακρίνεται από την υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση μιας και για παράδειγμα για τα έργα υποδομής μας δίνει μόνο 2,2 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μικρό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της και για να ασκήσει τις αρμοδιότητές της η Περιφέρεια».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κονδύλι για την πληρωμή των επιδομάτων των νευροπαθών τονίζοντας ότι «θα ήθελα να επισημάνω ότι ο φετινός προϋπολογισμός για πρώτη φόρα δεν περιέχει τα επιδόματα των νεφροπαθών. Οι νεφροπαθείς από εδώ και στο εξής δεν θα πληρώνονται με την υφιστάμενη διαδικασία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά θα πληρώνονται απευθείας από το Υπουργείο».
«Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος εκπονείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, που δεν αφήνει βαθμούς ελευθερίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και γενικότερα στις Περιφέρειες, ώστε να μπορούν να εντάξου έργα που χρειάζονται και να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους.» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε «είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος. Παράλληλα έχοντας ως χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας εντάσσουμε έργα για όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής, είτε για τα νοσοκομεία, είτε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, πολιτισμού, υποδομών, ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου, αγροτικής οδοποιίας, υπογειοποίησεων του νερού συνολικού προϋπολογισμού 610 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».
Ο κ. Αγοραστός με αφορμή τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019 της Περιφέρειας Θεσσαλίας άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας προκειμένου να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η κύρια οδός μεταρρύθμισης του κεντρικού κράτους είναι η αποκέντρωση. Καθαρές κουβέντες. Με αυτό το κράτος, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πουθενά. Είναι ένα κράτος δουλοκτητικό. Ένα κράτος που εκεί που απαγορεύει, εκεί και επιτρέπει. Εκεί που τιμωρεί, εκεί και αθωώνει. Εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα, εκεί και ορθώνει εμπόδια. Αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει.
Ο πλανήτης τρέχει με διαστημικές ταχύτητες και η χώρα μας δυστυχώς μοιάζει να κινείται με τον αραμπά. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πλέον κεντρικοποιημένα, υπερσυγκεντρωτικά, centralized κράτη του Οργανισμού, μαζί με την Τουρκία και τη Χιλή. Ενώ στις ώριμες δημοκρατίες και τα οικονομικά αναπτυγμένα κράτη, η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής. Πάρτε για παράδειγμα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα πλέον αναχρονιστικό απολίθωμα, που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες. Αναφέρω ενδεικτικά, οι δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, ανέρχονται μόνο στο 6,7% του συνόλου των δημοσίων δαπανών ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,2%. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, η Αυτοδιοίκηση καλύπτει μόνο το 17,9% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στο 58,8%».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ακόμη, στην ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση των Περιφερειών υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί το 60% έως 65% των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, Περιφέρειες και Δήμοι έχουν αδειάσει από το απαιτούμενο προσωπικό. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική σε ειδικότητες αιχμής και συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι τα νησιά μας. Άλλωστε και όταν εξασφαλίζουμε πόρους για επενδύσεις και έργα, συναντούμε ανυπέρβλητα πολλές φορές προβλήματα, λόγω του ακατανόητου νομοθετικού πλαισίου του Υπουργείου Υποδομών.
Μοχθούμε καθημερινά να είμαστε μια θετική δύναμη αλλαγής, θετικής ανατροπής, με προτάσεις, λύσεις και το κυριότερο, αποτελέσματα. Αποδείξαμε ότι είμαστε doers.
Αποδείξαμε ότι με λίγα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αποδείξαμε ότι σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του σκληρά εργαζόμενου και ακόμη σκληρότερα φορολογούμενου Έλληνα πολίτη. Αποδείξαμε ότι είμαστε υπερκομματικά πατριώτες και βάζουμε πάνω από όλα την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, αποδείξαμε ότι υπακούμε στο συμφέρον της πατρίδας και μόνο σε αυτό. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και να φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι η ωφέλεια προς τον πολίτη. Για αυτό και οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και κυρίως εφαρμόσιμες» και πρόσθεσε «η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι σήμερα πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη. Δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια, στην καλή θέληση μιας κυβέρνηση ή ενός Υπουργού. Είναι ανάγκη των καιρών, είναι επιταγή των πολιτών. Είναι επιλογή προοπτικής για την ελληνική κοινωνία. Είναι εκ ων ουκ άνευ προϋπόθεση ώστε η πατρίδα μας να βρει το δρόμο της και να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση.
Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες και το επισημάναμε είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ). Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας».