Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε: «Ελπίζουμε και θέλουμε το Συνέδριο μας να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ξεκινήματος για την Πατρίδα μας και την Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες.
Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες. Γι΄αυτό η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά, βγαίνει μπροστά”.
Με αυτό το μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μια δια ζώσης διαδικασία και τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνοντας τον απολογισμό για τα δύο πρώτα χρόνια θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες που μας προκάλεσε η πανδημία, καταφέραμε να κάνουμε πολλά και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ευθύνες. Με επάρκεια και αποτελεσματικότητα προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Δεν επιτρέψαμε οι δυσκολίες να ακυρώσουν τις συγκροτημένες μας προσπάθειες να βγει η Αυτοδιοίκηση από την κρίση αυτή, ακόμη πιο δυνατή. Και το κυριότερο, ακόμη πιο χρήσιμη για τους πολίτες που μας εμπιστεύονται».
«Αναδείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο των δήμων, που εστιάζουν στην ουσία των προβλημάτων και στο αποτέλεσμα. Και όχι στην εικόνα και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Την Αυτοδιοίκηση της καινοτομίας και των έξυπνων λύσεων, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και υπηρετούν το αναπτυξιακό μας όραμα για μια Αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά και δίνει λύσεις, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό μήνυμα του συνεδρίου μας. Και το μήνυμα αυτό το υπηρετούμε στην πράξη, κι όχι με λόγια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Για τα Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε προβληματισμένος: «Ακόμη επικρατεί μία ασάφεια σε σχέση με τον ρόλο των Δήμων, πλην των Ψηφιακών και των έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα οποία έχουμε μία πρώτη εικόνα. Θα ήταν καταστροφικό πάντως να μείνει εκτός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο Εσωτερικών, και μέσω αυτού και οι δήμοι της χώρας» δήλωσε.
Για το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε:« Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπήρξαν καθυστερήσεις στη μετάβαση από τον «Φιλόδημο» στον «Τρίτση».
Παράλληλα, τα κενά στον αρχικό σχεδιασμό και τα πλαφόν που τέθηκαν και αδικούν κατάφορα τους δήμους της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στην υλοποίησή του. Θετικό, και πρέπει να το επισημάνουμε, το ότι για πρώτη φορά οι δήμοι συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης, κάτι που θεωρώ πως βοηθά. Και κρατάμε τη δέσμευση του κ. Πέτσα για ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 1 δις ευρώ.
Όμως οι ανάγκες των δήμων φάνηκε πως είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ο «Τρίτσης» μπορεί να σηκώσει, συνεπώς πρέπει άμεσα, σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε τί μένει στον «Τρίτση», τί μπορεί να πάει στο ΕΣΠΑ και τί στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Φυσικά και έγινε αναφορά στη καταστατική θέση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον πρόεδρο με άκρως γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης: « Κουραστήκαμε να είμαστε οι «αυτοφωράκηδες» του ελληνικού Δημοσίου. Κουράστηκα να βλέπω έγγραφα εισαγγελέων για το ποιος φταίει για οτιδήποτε κινείται και ίπταται των δήμων μας. Και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να είμαστε όντως υπεύθυνοι, αρκεί να είχαμε αρμοδιότητες συνοδευόμενες με πόρους, ξεκάθαρη νομοθεσία και να ήμασταν νομικά θωρακισμένοι. Δεν μπορεί να κάνεις προσαγωγή του Δημάρχου με χειροπέδες ακόμη και αν μετά αφεθεί ελεύθερος. Είναι ντροπή.
Το φετινό παράδειγμα με τους ναυαγοσώστες είναι χαρακτηριστικό. Η επαναφορά της χορηγίας των αιρετών, της αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και της διάταξης για την αναγνώριση των ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξη των αιρετών, η περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων-αιρετών αποτελούν αιτήματα που χρίζουν άμεσης λύσης».
Αναφορικά με το φλέγον θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ ο Δημήτρης Παπαστεργίου χτύπησε καμπανάκι: «Το κράτος μάς ζητά να τηρήσουμε τη νομοθεσία όπως πχ. για τα αποθεματικά μας. Αλήθεια το κράτος θα τηρήσει τη νομοθεσία για τα χρήματα που συστηματικά πλέον δεν μας αποδίδονται; Και στους δήμους και στην ΚΕΔΕ. Πλέον ο λογαριασμός έχει χτυπήσει ταβάνι. Πάνω από 12 δις οφείλονται στους Δήμους και 53 εκατομμύρια σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Και αντί να πάρουμε, δίνουμε κιόλας. Περίπου 20 εκ. δίνουμε φέτος για τις σχολικές καθαρίστριες. Δεν είναι τόσο το ποσό αλλά γιατί να τα δώσουμε; Είναι δική μας υποχρέωση; Όχι, απλώς το κράτος διαχρονικά ξέρει πως τελικά δεν θα θελήσουμε να εκτεθούμε στους δημότες μας. Ως πότε θα το κάνουμε όμως;
Και έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο), το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος των Δήμων και των ΔΕΥΑ μετά το προσωπικό, κόστος που αδυνατούμε να καλύψουμε» τόνισε.
(in.gr)