Ο πολίτης βλέπει το απορριμματοφόρο κάθε μέρα, όταν το εκχιονιστικό μπορεί και να μη το δει ποτέ.
Στην φράση αυτή συνοψίζει το δίλημμα αλλά και τη νοοτροπία του μέσου Έλληνα δημάρχου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για θέμα ωριμότητας και τονίζοντας πως όταν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, τότε προφανώς και υπάρχει θέμα.
«Αδήριτη ανάγκη για τους Δήμους να εξοπλιστούν με μηχανήματα ακόμη και αν τα χρειαστούν μια φορά στην τριετία», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων, μιλά για τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στην προμήθεια εξοπλισμού και τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και πολιτείας, για το πρώτο καμπανάκι, αυτό της «Μήδειας», που ήχησε πέρυσι, αλλά δεν το άκουσε κανείς, αλλά και για την πρόοδο που έχει συμβεί στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου από δήμους, περιφέρειες και ΔΕΔΔΗΕ, ως προς τη διαχείριση και το κλάδεμα τω δέντρων.
-Έχετε δηλώσει ότι σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, η Αττική δεν έχει συχνά τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου και οι δήμοι δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι. Είναι δυνατόν οι δήμοι να μη θεωρούν βασική τους προτεραιότητα τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων, όταν όλοι οι ειδικοί μιλούν για κλιματικά φαινόμενα που έχουν γίνει κανονικότητα και ενώ μόλις πέρυσι η Αττική βίωσε μια ανάλογη κακοκαιρία;
Δυστυχώς, θα πω - και ξέρω ότι αυτό θα ακουστεί άσχημα στα αυτιά των ταλαιπωρημένων πολιτών της Αθήνας – ότι το πρώτο καμπανάκι το ακούσαμε όλοι μας πέρυσι με τη «Μήδεια».
Ακόμη και αυτό όμως από το σημείο που θα μετατραπεί σε προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού θέλει χρόνο, δηλαδή διαδικασίες που δεν είναι εύκολες, και χρήμα. Είναι όμως μονόδρομος για τους Δήμους να εξοπλιστούν με εξοπλισμό και μηχανήματα που θα τα χρειαστούν μια φορά στην πενταετία. Αντίστοιχα και ο ιδιωτικός τομέας δεν διαθέτει σε ικανό αριθμό τέτοια μηχανήματα, προκειμένου να τα ενοικιάσει και να συνδράμει τους Δήμους. Αναφέρομαι σε μια καινούργια στρατηγική προσαρμογής απέναντι στην κλιματική κρίση.
- Το ερώτημα είναι τι μας κάνει αυτή τη φορά να πιστέψουμε ότι η διαπίστωση πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη οι δήμοι να προμηθευτούν τα απαραίτητα μηχανήματα, θα γίνει και πράξη;
Θα σας απαντήσω ανατρεπτικά. Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν και πράξη. Αν δεν το καταλάβουν όλοι, η πολιτεία που θα διαχειριστεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, δεν θα αλλάξει το παραμικρό.
Κοιτώντας ένα χρόνο πίσω, αν έχει αλλάξει κάτι, είναι το ενδιαφέρον των Δήμων, της Περιφέρειας και του ΔΕΔΔΗΕ ως προς τη διαχείριση των δέντρων. Στην διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, κλαδεύτηκαν χιλιάδες δέντρα.
- Επειδή θίγετε το κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει και οι Δήμοι να βάλουν την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ως νούμερο ένα προτεραιότητα και επομένως να υποβάλουν αντίστοιχες προτάσεις. Υπάρχει αυτή η νοοτροπία;
Σίγουρα, το δίλημμα που μπορεί να έχει ένας δήμαρχος στο μυαλό του είναι ότι ένα απορριμματοφόρο ο πολίτης θα το βλέπει κάθε μέρα, όταν το εκχιονιστικό μπορεί να μη το δει ποτέ. Είναι θέμα ωριμότητας. Όταν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, τότε προφανώς δημιουργείται θέμα.
- Στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας είδαμε ξανά Δήμους διαφορετικών ταχυτήτων, ακόμη και μέσα στην Αττική. Πού το αποδίδετε;
Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες και στη ζωή μου το αποφεύγω. Ισχύει αυτό το οποίο λέτε, ωστόσο δεν δέχθηκαν όλοι οι Δήμοι την ίδια πίεση. Διαφορετικά επίσης αντιμετωπίζουμε στη Βόρεια Ελλάδα τις χιονοπτώσεις και διαφορετικά στην Αττική.
Ο δήμος Φλώρινας για παράδειγμα είναι εξοικειωμένος με τα χιόνια, έχει εξοπλισμό και οι δημότες ξέρουν πως να κινηθούν. Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι το θέμα αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αντιμετωπισθεί κεντρικά.
Η αλήθεια είναι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα όλα είναι καλά, ενώ όταν αρχίζουν τα προβλήματα ο καθένας τραβάει την ουρά του απ' έξω. Ακριβώς για αυτό τον λόγο όμως έγινε και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συντονίζει τους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπίσει κανείς τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα χρειάζονται πολλά μηχανήματα.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ούτε θεωρώ ότι οι Δήμοι της Βόρειας Αττικής έμειναν άπραγοι. Αλλά επαναλαμβάνω, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η προμήθεια εκχιονιστικών και άλλου εξοπλισμού, ακόμη και αν ο Δήμος χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει μια φορά στα τρία χρόνια.
- Έτερη συζήτηση που επαναλαμβάνεται ξανά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο αφορά την αρμοδιότητα κοπής των δέντρων. Τελικά, αυτή σε ποιον ανήκει;
Χρειάζεται να οριοθετήσουμε το όριο την ευθύνης του καθενός μας. Δέντρο σε κοινόχρηστο χώρο ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων εντός πόλης, για δέντρο εντός οικοπέδου ευθύνεται ο ιδιοκτήτης του, ενώ για δέντρο εκτός σχεδίου η αρμοδιότητα ανήκει στο δασαρχείο. Όταν μιλάμε για δέντρα εντός πόλης δίπλα ή κάτω από καλώδια, θεωρώ ότι είναι δουλειά του ΔΕΔΔΕΗ που πρέπει να προστατεύσει τα δίκτυο κλαδεύοντάς το, όχι του Δήμου.
Αυτό το όριο πέρυσι ήταν δυσδιάκριτο, αλλά στη διάρκεια του ενός χρόνου που πέρασε από τη «Μήδεια» υπήρξε σημαντική βελτίωση. Αρκετά από τα δέντρα που έπεσαν ήταν μέσα σε σπίτια, ένα ζήτημα που άπτεται της ατομικής ευθύνης. Εκτιμώ πάντως ότι κάνοντας τη σύγκριση με πέρυσι έχουμε γίνει όλοι πιο συνειδητοποιημένοι στη διαχείριση των δέντρων.
Γιώργος Φιντικάκης (liberal.gr)