«Θα ήταν πιο δίκαιο να βγαίνουν τα όποια μεγέθη με βάση τον πραγματικό πληθυσμό που βρίσκεται στους τουριστικούς προορισμούς», ανέφερε σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν στην Μύκονο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να βοηθήσουμε και εμείς από την μεριά μας, με χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, με πιο πολλά τεστ. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά είναι λίγο άδικο να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα γιατί οι νησιώτες έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν τα νησιά τους».
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, έχει ζητήσει την πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης με την πολιτεία, προκειμένου να συζητηθεί με ποια μέτρα θα πορευτεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.
«Όπως είχαμε κάνει σύσκεψη για να βρούμε από κοινού πως θα ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς στις περιοχές που υστερούσε ο εμβολιασμός ή να βοηθήσουμε στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, το ίδιο να κάνουμε και για τους τουριστικούς προορισμούς.
Αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν στην Μύκονο, στην ουσία είναι κλείσιμο. Δεν πάει κανείς στην Μύκονο για να πάει να φάει μια πάστα στις 12 το βράδυ και να πάει σπίτι του. Νομίζω ότι αξιολογήθηκαν εκ νέου ως μάλλον ακραία τα μέτρα στην Μύκονο. Να καθίσουμε να ακούσουμε τους ειδικούς και να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουμε και εμείς να θωρακίσουμε τους πληθυσμούς».
Το αν υπάρχει διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία καραντίνας είναι σχετικό, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καθώς αν συνεχιστεί η εξάπλωση θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, «γι’ αυτό πρέπει να τα δούμε και αυτά, πώς εξελίσσονται οι καμπύλες και να πράξουμε αναλόγως. Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα, να τα αξιολογήσουμε και να προβληματιστούμε παραπάνω για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και όχι με τόσο απότομα μέτρα».
Όσο αφορά στα επίπεδα του εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά, αυτό συνέβη σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου κυρίως στα χωριά όπου ο κόσμος δεν σκόπευε να μετακινηθεί «και επειδή η πανδημία τότε, τον Ιούνιο, έδειχνε να φθίνει. Επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα, στα χωριά του νομού Τρικάλων ο εμβολιασμός προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα ραντεβού φτάνουν το όριο των 500 ραντεβού την ημέρα».
Όσο αφορά στους εμβολιασμούς στις κατηγορίες εργαζομένων που ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί σε κάποιες ειδικές ομάδες που προβλέπονται και από την ΚΥΑ δεν ήταν σε καλά επίπεδα, σε ορισμένες περιοχές είχαν φτάσει σε εμβολιασμούς το 25%, που δείχνει και το πρόβλημα. Αλλά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί και στο βοήθεια στο σπίτι και σε κάθε άλλη δραστηριότητα ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους».