Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά των σχολικών ειδών, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Μικροί και μεγάλοι παίκτες έχουν πάρει θέσεις μάχης, στοχεύοντας στην κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων μέσα από προσφορές, σε μια αγορά που κυμαίνεται σε αξία μεταξύ 150 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ.
Τόσο οι μεγάλες αλυσίδες που διαθέτουν σχολικά είδη όσο και τα εξειδικευμένα καταστήματα βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία βρίσκονται υπ' ατμόν, με ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα να πραγματοποιούν και προσφορές σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές αφού το 50% και πλέον των αγορών σε σχολικά και βιβλία γίνεται κάθε Σεπτέμβριο.
Μάλιστα στο παιχνίδι των σχολικών έχουν «μπει» και οι τράπεζες, που σε συνεργασία με συγκεκριμένες επιχειρήσεις δένουν μπόνους στις αγορές με κάρτες, ενώ δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που προσφέρουν δωρεάν τα μεταφορικά για όσους καταναλωτές επιλέγουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες φοβούμενοι τον συνωστισμό στα καταστήματα.
Τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι έχουν ριχθεί και οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, με περιορισμένο όμως αριθμό προϊόντων. Η περίοδος αυτή καλύπτει περίπου το 20% του τζίρου επιχειρήσεων όπως είναι οι αλυσίδες παιχνιδιών, που κάθε Σεπτέμβριο διαμορφώνουν ειδικά τμήματα για σχολικά, αλλά και των εξειδικευμένων επιχειρήσεων που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρονικά είδη.
Προσφορές από το περσιμό στοκ
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που από τα τέλη του Αυγούστου ξεκίνησαν μπαράζ προσφορών έως και 40% σε αποθέματα από πέρυσι τα οποία δεν πωλήθηκαν ούτε στην αρχή ούτε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και αφορούν κυρίως τσάντες και κασετίνες.
Κάτι που εκτιμάται ότι θα μετριάσει τις επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις που έχουν εμφανιστεί στην αγορά ως συνέπεια της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε διεθνώς.
Μάλιστα, τόσο σε φυσικά όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα, αν και το εύρος των τιμών των σχολικών ειδών καλύπτει όλα τα βαλάντια, οι αυξήσεις σε προϊόντα της φετινής σεζόν όπως για παράδειγμα οι τσάντες κυμαίνονται μεταξύ 20%-30%, ενώ αυξήσεις εμφανίζουν και είδη χαρτικής μεσοσταθμικά 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Στροφή στα ελληνικά
Παράγοντες του λιανεμπορίου αναφέρουν ότι παρατηρείται ήδη αυξημένη κίνηση με γονείς και κηδεμόνες να σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, δίνοντας ανάσες στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Η κάμψη της περσινής χρονιάς φαίνεται να καλύπτεται από τη ζήτηση και τα μεγέθη να επιστέφουν σιγά σιγά στα επίπεδα προ πανδημίας, τόσο για τα είδη που αφορούν τους μαθητές όσο και εκείνα που απευθύνονται στους φοιτητές που έπειτα από έναν χρόνο επιστρέφουν και αυτοί.
Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου, επισημαίνουν, ότι τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν μερίδια εξαιτίας της αρρυθμίας που έχει προκληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στο κομμάτι των μεταφορών κυρίως από χώρες της Ασίας. Ετσι, οι Ελληνες λιανέμποροι στράφηκαν στις ελληνικές βιοτεχνίες για να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων τους αφού υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με την έγκαιρη παραλαβή των παραγγελιών τους.
Πηγή ανησυχίας αποτελεί η πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι περιορισμοί κατά τους επόμενους μήνες. Η αρρυθμία που δημιούργησε η πανδημία, με το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, επέφερε σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, ο οποίος προσδοκά ότι φέτος δεν θα υπάρξουν προβλήματα αλλά θα υλοποιηθεί κανονικά η διά ζώσης εκπαίδευση, ώστε οι επιχειρήσεις να μη μείνουν και πάλι χωρίς πελάτες.
ΤΑ ΝΕΑ