H ορμή της πανδημίας είναι πρωτοφανής, απαιτεί πιο δύσκολα, πιο επιθετικά μέτρα. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τώρα, πριν την αναγκάσουν οι εξελίξεις, σε στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πληθυσμιακών ομάδων για να μη μπούμε στην καταστροφική περιπέτεια ενός νέου lockdown, είναι το μήνυμα του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη.
Στη πρώτη γραμμή, πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έρχονται καθημερινά σε επαφή με το κοινό, τα σώματα ασφαλείας, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις όπου το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει μόλις στο... 55%.
Ο Λαρισαίος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης θυμίζει ότι την επιθετική αυτή προσέγγιση υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών ζητά η ίδια η κοινωνία, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως και η οικονομία, πολλώ δε μάλλον όταν η επιθετικότητα της πανδημίας, αλλάζει άρδην τις συνθήκες.
Χαρακτηριστική η επισήμανσή του ότι η προ μηνός πρόβλεψή του πως στα τέλη Νοεμβρίου θα πλησιάζαμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως, θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. «Τον Οκτώβριο πλησιάσαμε τα 6.000 κρούσματα, επομένως στα τέλη Νοεμβρίου ίσως και να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 10.000 τα οποία θεωρούσαμε ως το «πλαφόν», την κορύφωση της πανδημίας», τονίζει χαρακτηριστικά.
- Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει καθώς η επιθετικότητα της πανδημίας καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και υπάρχουν φόβοι, όπως εκφράζονται από συναδέλφους σας, ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας;
Ενα μήνα πριν, παρατηρώντας τη διαδρομή της πανδημίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διαβάζοντας τα διάφορα προβλεπτικά μοντέλα, είχα επισημάνει ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα πλησιάζαμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως. Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. Τον Οκτώβριο πλησιάσαμε τα 6.000 κρούσματα, επομένως στα τέλη Νοεμβρίου ίσως και να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 10.000 τα οποία θεωρούσαμε ως το «πλαφόν», την κορύφωση της πανδημίας.
Η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην τις συνθήκες και τη δυναμική της αντίδρασής μας. Απαιτείται πλέον για να μην μπούμε σε μια καταστροφική για την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία, διαδικασία lockdown, να γίνουμε πιο δραστικοί στις παρεμβάσεις μας. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι αδρανούν, καθώς η κοινωνία έχει κουραστεί, όπως και αυτοί που έχουν αναλάβει να επιτηρούν την εφαρμογή τους.
Να περιμένουμε πλέον μια πιο επιθετική εξέλιξη της πανδημίας από αυτήν που εκτιμούσαμε ότι θα δούμε. Κατά συνέπεια, πρέπει να προσαρμόσουμε την επιθετικότητα των παρεμβάσεων στην επιθετικότητα της πανδημία, αν θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτές την κοινωνία και την οικονομία.
- Τι απαιτεί η επιθετικότητα των παρεμβάσεων για την οποία μιλάτε;
Η κυβέρνηση έχει όλη την καλή διάθεση να μην μπει σε διαδικασίες υποχρεωτικότητας. Η ίδια η ζωή ωστόσο θα την οδηγήσει εκεί και ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της. Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν συζητήσεις στην κυβέρνηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Και αυτό πρέπει να το κάνει εγκαίρως, προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις, όπως έκανε το 2020 στην πρώτη φάση της πανδημίας και όχι η απόφασή της να ακολουθήσει τα γεγονότα. Επιβάλλεται πλέον για λόγους πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης προστασίας της δημόσιας υγείας να ξεκινήσει μια συζήτηση εντός της κυβέρνησης σε ποιες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να επικεντρώσει το συντομότερο, η εφαρμογή στοχευμένων υποχρεωτικών εμβολιασμών, όπως ανέφερα κατά την εκδήλωση του Δικτύου «Ο καθολικός εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας - Τι δέον γενέσθαι;».
- Ποιες πρέπει να είναι αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες κατά τη γνώμη σας;
Οι εργαζόμενοι σε τομείς του Δημοσίου οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε στενή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Άτομα στα γκισέ, εργαζόμενοι που μετακινούνται και επισκέπτονται χώρους εργασίας και κατοικίες, όλοι αυτοί πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Δημόσιοι υπάλληλοι, σώματα ασφαλείας, πυροσβέστες, οι ένοπλες δυνάμεις.
Σκεφτείτε ότι στο Στρατό ο ρυθμός εμβολιασμού φτάνει μόλις στο....55%. Το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί τάχιστα, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Διανοείστε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού σε υπηρεσία στο Αιγαίο να επιστρέφει επειγόντως στο Ναύσταθμο για να μπει σε καραντίνα ; Φαντάζεται κανείς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας να τίθενται εκτός υπηρεσίας και να δημιουργούνται κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό;
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου η αγορά τάσσεται αναφανδόν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, φοβούμενη ότι διαφορετικά μπορεί να ξαναζήσει ένα lockdown. Συμβαίνουν επίσης σε μία στιγμή, όπου οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ότι είναι υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων. Και όλα αυτά όταν η αποδοχή αυτή είναι οριζόντια μεταξύ των πολιτών, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα ψηφίζουν.
- Ζούμε πάντως αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε, δηλαδή τα νοσοκομεία μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε νοσοκομεία για ασθενείς Covid, σε βάρος όλων των άλλων περιστατικών...
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τον απλούστατο λόγο ότι οι φετινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις περυσινές. Ναι μεν έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, αλλά αντιμετωπίζουμε μια «πανδημία ανεμβολίαστων». Τη δυναμική στην πανδημία δίνει το 35% του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, παντελώς ανυπεράσπιστο απέναντι στον ιό, καθώς πέρυσι δεν είχαμε το στέλεχος Δέλτα.
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι... 5 φορές πιο λοιμογόνος από τους προηγούμενους ιούς. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για την απότομη εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Απέναντι σε ένα τέτοιο ιό, τα 3,5 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιο δεκτικά. Είναι σαν ο ιός να κάνει παιχνίδι όχι σε 3,5 αλλά σε 5 εκατομμύρια ανεμβολίαστους.
- Σε κάθε περίπτωση, μπορεί μια μειοψηφία να καθορίζει τις τύχες της πλειοψηφίας;
Δεν μπορεί μια μειοψηφία να κρατά όμηρη ολόκληρη την κοινωνία στο να αποκτήσει την κανονικότητά της. Είναι ηθικά απαράδεκτο. Όπως δεν είναι ηθικά αποδεκτό, οι ανεμβολίαστοι να γεμίζουν τα νοσοκομεία και εξαιτίας τους να λείπουν κλίνες για να φιλοξενήσουν ασθενείς που ναι μεν έχουν διπλά εμβολιαστεί, δηλαδή έχουν επιτελέσει το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά νόσησαν επειδή παρήλθαν οι έξι μήνες ή πάσχουν από άλλα νοσήματα επικίνδυνα για τη ζωή τους (νεοπλασματικές νόσοι, καρδιαγγειακά επεισόδια, μεταβολικές νόσοι, νευροεκφυλιστικά νοσήματα) .
Χρειάζεται επιτέλους να συστρατευθεί το πολιτικό σύστημα γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα. Δεν επιτρέπεται κανένα πολιτικό κόμμα να γυρίζει την πλάτη του σε αυτό που έρχεται, δηλαδή σε δεκάδες χιλιάδες νέους νοσούντες και χιλιάδες νέους νεκρούς.
- Έχετε προτείνει να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να καθορίσουν μαζί σε ποιους τομείς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός...
Πρέπει ο κ. Πρωθυπουργός να βάλει προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να ζητήσει τη συνδρομή όλων στο να δράσουμε επιθετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Άκουσα σήμερα στελέχη της αντιπολίτευσης να επικαλούνται δημόσια την στοχευμένη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.
Όσα πολιτικά κόμματα δεν συνηγορήσουν θα έχουν εκείνα το πολιτικό κόστος, όχι η κυβέρνηση. Διότι η κοινωνία θέλει να τελειώνει με τη περιπέτεια της πανδημίας και να επιστρέψει στην κανονικότητα, για αυτό και είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων.
Γιώργος Φιντικάκης (liberal.gr)