Την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ανέφερε πως σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, θα ανακοινωθούν πάνω από 1.500 κρούσματα.

Κορονοϊός: Στα 27 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ανέρχεται στα 27 έτη. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό στα κέντρα διασκέδασης, λέγοντας πως το πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από τη νυχτερινή διασκέδαση. Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν καταγράφει συρροές σε νυχτερινά μαγαζιά. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα και επειδή έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που κάνουν τεστ λήγω των μετακινήσεων προς τα νησιά. 

Ο κ. Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι για την ώρα η κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα μας παραμένει η βρετανική, ωστόσο εκτιμάται ότι τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη.  Επισήμανε ότι για την μετάλλαξη Δέλτα είναι σημαντικό να έχουν γίνει και οι δυο δόσεις του εμβολίου.

Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα αλλά και τα προβλήματα που εντοπίζονται σε χώρους διασκέδασης είχε περιγράψει με μελανά χρώματα νωρίτερα ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ.  «Τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εικόνες από τα μαγαζιά είναι απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

Ο ίδιος μάλιστα, παρέθεσε και ένα εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο: Η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 60%, ενδεικτικό της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας. Ο ίδιος ζήτησε τη λήψη μέτρων: «Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

«Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους γιατί είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι μήπως κάποια στιγμή ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», είπε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

ethnos.gr