Ο Όλυμπος δεν αστειεύεται, το γνωρίζουν οι πιο έμπειροι ορειβάτες αλλά πολλοί από τους ίδιους άφησαν την τελευταία τους πνοή στις πλαγιές του.
Ο 49χρονος Θεόδωρος Χατζόπουλος και ο 46χρονος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης, οι δυο Λαρισαίοι γιατροί που χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη κάτω από χιονοστιβάδα στην περιοχή «Ξερολάκι», έφεραν στη μνήμη πολλές θανάσιμες περιπτώσεις στο βουνό των θεών.
Τον Δεκέμβριο του 1976 στο Στεφάνι, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Μύτικα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα. Μία εβδομάδα αργότερα ο εκπαιδευτής ορειβασίας Γιώργος Μιχαηλίδης δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «οι χιονοστιβάδες “ρουγκάδες”, όπως τις αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, πέφτουν σχεδόν μιαν ορισμένη εποχή. Συνήθως τον τελευταίο μήνα της ανοίξεως. Καμιά φορά όμως, όταν οι επικλινείς πλαγιές είναι πολύ φορτωμένες με χιόνι και έχει προηγηθεί ζεστή ημέρα, είναι δυνατόν να αρχίσει το κακό. Στις περιπτώσεις αυτές πέφτουν συνήθως τα μεσημέρια».
Από το 1955 μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ολυμπο, σύμφωνα με καταγραφή του διευθυντή εκπαίδευσης της ελληνικής ομάδας διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα.
Από τις αιτίες θανάτου που έχουν γίνει γνωστές, τα περισσότερα περιστατικά (τουλάχιστον 31) οφείλονται σε γλίστρημα. Οι μήνες με τη μεγαλύτερη συχνότητα δυστυχημάτων είναι ο Σεπτέμβριος και ο Ιούλιος, ίσως και λόγω της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας στο βουνό.
Τον Δεκέμβριο του 2017 είχαν σημειωθεί τρία διαδοχικά περιστατικά σε τρεις ημέρες στον Ολυμπο, με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Για πρώτη φορά τότε η ορειβατική κοινότητα θρηνούσε απώλειες μελών της με αυτήν τη συχνότητα.
Λευτέρης Ευαγγέλου εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)