Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα επίτιμα μέλη του συλλόγου ΑμΕΑ "Ελπίδα" Χαράλαμπος και Ιωάννα Δεληλίγκα, αναφέρουν τα εξής

"Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε εγώ και η γυναίκα μου Γιάννα δωρίσαμε στον Δήμο Τρικκαίων το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο, που είναι ένα ακίνητο εκτάσεως ένδεκα περίπου στρεμμάτων και βρίσκεται εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου μας, για τη δημιουργία Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των παιδιών ΑμΕΑ του Νομού Τρικάλων.

Από την αρχή ακόμα της ανακοίνωσης της δωρεάς διαπίστωσα μια ηθελημένη καθυστέρηση και κωλυσιεργία από τον Δήμαρχο Τρικκαίων (κ. Δημήτριο Παπαστεργίου). Συγκεκριμένα τον Γενάρη μήνα του 2018 επισκέφθηκα τον κ. Δήμαρχο μαζί με το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’ στον οποίο γνωστοποιήσαμε την δωρεά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την δωρεά στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2018, ύστερα δηλαδή από οκτώ μήνες!! Τόσο μεγάλη ήταν η σπουδή και το ενδιαφέρον του Δήμου (όπου Δήμος βλέπε Δήμαρχος Παπαστεργίου) και την άρνηση της ανάληψης του έργου από την Περιφέρεια (όπου Περιφέρεια Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης). Η σύνταξη δε και υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης της δωρεά έγινε στις 5 Απριλίου 2019 και μάλιστα ύστερα από δικές μου πιέσεις!

Βλέποντας όλη αυτή την αρνητική στάση του κ. Δημάρχου στην αποδοχή της δωρεάς μας και την αδυναμία της Περιφέρειας για την ανάληψη και εκτέλεση του έργου, θεώρησα σκόπιμο όπως κατά την έλευσή σας στην πόλη μας τον Δεκέμβριο του 2019 να σας συναντήσω μαζί με τον Σύλλογο ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’ και να Σας κάνω γνωστό το πρόβλημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, γνωρίζοντας την ευαισθησία Σας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Είναι γεγονός ότι κατά τη συνάντηση μαζί Σας δεσμευθήκατε ότι θα αναλάβετε το όλο θέμα ο ίδιος προσωπικά και πράγματι επιστρέφοντας στην Αθήνα δώσατε εντολή στα αρμόδια όργανα και Υπουργεία να χρηματοδοτήσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 3.000.000 Ευρώ για την Δομή ΑμΕΑ. Το εν λόγω ποσό εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2022.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Μιχαλάκης σε συνέντευξή του, στις 19 Ιουλίου 2021 (!!!), στην εφημερίδα ‘’Πρωϊνός Λόγος’’ Τρικάλων έκανε γνωστό στο Τρικαλινό κοινό ότι το έργο της δωρεάς μας θα ξεκινήσει στο τέλος του 2021!!

Νωρίτερα δε ο κ. Δήμαρχος Τρικκαίων είχε εντάξει το έργο στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ και μέχρι την 25-12-2020 εφέρετο εντεταγμένο, μετά δε την ημερομηνία αυτή προφανώς το απένταξε, διότι στα μετέπειτα προγράμματα δεν εμφανίζονταν το έργο αυτό και έριξε έτσι ο κ. Δήμαρχος την ‘’μπάλα’’ στην Περιφέρεια.

Έτσι λοιπόν ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αγοραστός στις 4-5-2022 ευχαρίστησε δημόσια διά του Τύπου (στοιχεία από εφημερίδα ‘’Πρωϊνός Λόγος’’ Τρικάλων) όλους αυτούς που ‘’συνεργαστήκαμε με κατάθεση ψυχής και ανταγωνισμό προσφοράς για να προσφέρουμε μια σύγχρονη Θεραπευτική Δομή που έχουν ανάγκη τα Τρίκαλα: το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες νομού Τρικάλων ‘’Ελπίδα’’, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τη μελέτη και τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων για τη κατασκευή. Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία των μεγάλων δωρητών, της οικογένειας Δεληλίγκα και κατασκευάζουμε ένα ξεχωριστό έργο αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς στον άνθρωπο. Ευχαριστώ επίσης τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο για τη διαχρονική στήριξη και συνεργασία’’.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα ύστερα από ενοχλήσεις δικές μου με δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Θεσσαλίας, για να ρίξουν ‘’στάχτη’’ στα μάτια του κόσμου ξεκίνησαν κάποιες εργασίες για τρείς ημέρες, από την 1η Αυγούστου μέχρι στις 3 Αυγούστου, στα προϋπάρχοντα κτήρια εντός του οικοπεδαγρού και έκτοτε σταμάτησαν.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι (κ.κ. Σπανός και Καΐκης) απηύθυναν ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο Τρικκαίων (κ. Παπαστεργίου), ‘’σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της Δωρεάς Δερηλίγκα;’’. Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν ότι ‘’υπάρχουν τεχνικά ζητήματα για να εκδοθεί η άδεια’’! Όμως τη σχετική μελέτη οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου την είχαν στείλει στη Περιφέρεια, γι’ αυτό το λόγο ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός στις 4 Μαΐου 2022, όπως αναφέρω παραπάνω, απηύθυνε δημόσια ‘’Ευχαριστώ όλους όσοι με κατάθεση ψυχής και ανταγωνισμό προσφοράς για να προσφέρουμε μια σύγχρονη Θεραπευτική Δομή που έχουν ανάγκη τα Τρίκαλα: το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες νομού Τρικάλων ‘’Ελπίδα’’, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τη μελέτη και τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων για τη κατασκευή. Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία των μεγάλων δωρητών, της οικογένειας Δεληλίγκα και κατασκευάζουμε ένα ξεχωριστό έργο αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς στον άνθρωπο. Ευχαριστώ επίσης τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο για τη διαχρονική στήριξη και συνεργασία’’.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 που συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο, πληροφορήθηκα, ότι για το έργο αυτό και το έτος 2023 έχει πιστωθεί το ποσό των 100.000 ευρώ ΜΟΝΟΝ!!!! Είναι ντροπή γι’ αυτούς τους ‘’άρχοντες’’ του Δήμου και της Περιφέρειας να εμπαίζουν τα αθώα παιδιά και τις οικογένειές τους που περιμένουν με αγωνία για την υλοποίηση του έργου.

Κατά την γνώμη μου η ηθελημένη καθυστέρηση του έργου οφείλεται στον κ. Δήμαρχο Τρικκαίων (κ. Παπαστεργίου) και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων (κ. Μιχαλάκη). Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα δεν γνωρίζω.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Εγώ και ο Σύλλογος ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’ ζητάμε μια δεύτερη συνάντηση για να Σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια για το όλο θέμα. Και αυτό το ζητάμε διότι κατά την πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί Σας μας είχατε ειπεί ότι ‘’αν κάτι δεν προχωρά να με ενημερώσετε’’.

Στη συνάντηση καλό θα είναι να παρευρίσκονται τόσο ο Δήμαρχος Τρικκαίων (κ. Παπαστεργίου), όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων (κ. Μιχαλάκης).

Τέλος μεγάλο παράπονο έχουμε και από τους Βουλευτές και πολιτευτές της ‘’Νέας Δημοκρατίας’’ του Νομού μας, για την επιδειχθείσα μέχρι σήμερα αδιαφορία τους προς το έργο.

Με Εκτίμηση και Σεβασμό

Χαράλαμπος και Ιωάννα Δεληλίγκα

Επίτιμα Μέλη του Συλλόγου ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’

Εν Τρικάλοις"