Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Στην εποχή του Όθωνα, κυκλοφορούσε ένας κουρελιάρης, ο Μανώλης Μπατίνος, πασίγνωστος στην Αθήνα. Δεν καταδεχόταν να πάρει ρούχα, που τα έδιναν οι συμπολίτες του, γιατί δεν ήταν ζητιάνος, κατά τα λεγόμενά του, αλλά ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος.

Κάποια μέρα, που μιλούσε σε μία πλατεία, πέρασε απ’ εκεί ο Ιωάννης Κωλέττης, πολιτικός και Πρωθυπουργός της χώρας, και τον ρώτησε, εάν μπορούσε να μιλήσει στην Βουλή.

Η απάντηση ήταν θετική με την προϋπόθεση ότι θα έβγαζε τα κουρέλια από πάνω του και θα φορούσε καινούργια.

Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε στο ίδιο στέκι, ο Μανώλης Μπατίνος, με τα ίδια ρούχα αλλά τα είχε … γυρισμένα.

Όλοι τα κοιτούσαν με περιέργεια και έκπληξη και τότε είπε τους εξής στίχους:

«Άλλαξε η Αθήνα όψη, σαν μαχαίρι δίχως κόψη, πήρε κάτι από την Ευρώπη και ξεφούσκωσε σαν τόπι. Άλλαξαν χαζοί και κούφοι και μας κάνα κλωτσοσκούφι. Άλλαξε κι ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς».

Το ίδιο έκανε προχθές και ο Κυριακούλης Μητσοτάκης με τον Ανασχηματισμό, μετά από την μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές.

Ο αποτυχημένος και ανίκανος Πρωθυπουργός, αφού αναβάθμισε τον πήχη των Ευρωεκλογών και τον έβαλε στο επίπεδο των Εθνικών εκλογών, με ποσοστό μάλιστα 33%, ενώ πολλοί Υπουργοί μιλούσαν και για 36%, δυστυχώς, πήρε 29% και έχασε 13 μονάδες και ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και πέρασε … κάτω από τον πήχη.

Οι πολίτες τον αποδοκίμασαν και τον μαύρισαν και αντί να κάνει ό,τι έκανε ο Μακρόν στην Γαλλία αυτός σαν τον «Μανωλιό» έκανε «ανατούβλιση» δηλ… έσκαψε τον πάτο του βαρελιού και ανέσυρε ό,τι … βρήκε, γιατί όλοι τους ήταν αποτυχημένοι και αναποτελεσματικοί.

Ποτέ δεν χτίζεις καινούργιο σπίτι με παλαιά και άχρηστα υλικά.

Κι όμως ο Πρωθυπουργός της ακρίβειας, των φυσικών καταστροφών, του εγκλήματος των Τεμπών, της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, του ντροπιαστικού νόμου για τον «Γάμο» των ομοφυλοφίλων, της ακραίας φτώχειας και της καταστροφής, έπρεπε να αλλάξει την ατζέντα, νομίζοντας, ότι δεν θα καταλάβουν οι πολίτες, ότι είναι «ο Μανωλιός» της πολιτικής.

Όλοι γνωρίζουν, πως ο Μητσοτάκης κυβερνά την χώρα αλαζονικά και αυταρχικά. Τα πάντα γίνονται με δική του πρωτοβουλία ή με την έγκρισή του.

Επομένως δεν είναι μόνο οι Υπουργοί αναποτελεσματικοί, αλλά πρώτα-πρώτα είναι ο ίδιος, επειδή, όμως είναι κολλημένος με την εξουσία και με το πακέτο ανάκαμψης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και θέλει να το πάει όσο πάει.

Προσποιείται, ότι δεν κατάλαβε την ψήφο διαμαρτυρίας και ότι διαλύει τόσο το κόμμα της Ν.Δ., όσο και την κοινωνία, αν και δηλώνει πως «πήρε το μήνυμα» το οποίο δεν ερμηνεύει σωστά.

Από την στιγμή που δεν αλλάζει πολιτικές είναι καταδικασμένη κάθε προοπτική, να ξεπεράσει τις «Συμπληγάδες» της Οικονομίας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Έφτιαξε το πιο μεγάλο και βαρύ Υπουργικό Συμβούλιο όλων των εποχών, 64 άτομα, χρησιμοποιώντας τους «τενεκέδες», όπως δήλωσε ο Γιάννης Λοβέρδος Βουλευτής της Ν.Δ.

Ο πανικός, που επικράτησε μετά την θεαματική πτώση των ποσοστών, από 41% πήγε στο 29%, δεν τον επέτρεψε να πάρει σωστή απόφαση.

Ο Λαός δεν ζήτησε «ανασχηματισμό» με τους αναποτελεσματικούς, αφού ούτως ή άλλως όλοι το ίδιο είναι. Ο Λαός ζήτησε αλλαγή πολιτικής και φυσικά απομάκρυνση του Μητσοτάκη, που τον θεωρεί «αρχιμάστορα» της καταστροφής.

Με «προσχηματικό» ανασχηματισμό και με κινήσεις απελπισίας δεν βγαίνει κανένας από τον «φαύλο κύκλο», που δημιούργησε ο αποκομμένος από την κοινωνία Πρωθυπουργός.

Το τραγικό στην υπόθεση του Ανασχηματισμού είναι, ότι ο Μητσοτάκης ρίχνει ευθύνες στους Υπουργούς και παρουσιάζει τον εαυτό του ως ανεύθυνο, αν και είναι ο κυρίως υπεύθυνος.

Ο Σόλων, ο μεγάλος φιλόσοφος και νομοθέτης στην Αρχαία Αθήνα (630-560 π.Χ.), έλεγε «ευθύνας ετέρους αξιών διδόναι και αυτός υπέχει», δηλαδή, εάν ζητάς να αποδοθούν ευθύνες σε άλλους να είσαι έτοιμος να αποδοθούν ευθύνες και σε σένα, πράγμα που δεν το κάνει ο «παντοκράτωρ» Κυριακούλης Μητσοτάκης.

Το αξίωμα στην πολιτική είναι : Χάνεις – Φεύγεις. Όμως και οι τρείς ηγέτες των κομμάτων εξουσίας Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν και καταδικάστηκαν από τον Λαό και δεν πέτυχαν του στόχους, που έθεταν προεκλογικά, με … μανούβρες και με πολιτικά τερτίπια, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, παραμένοντας στους Αρχηγικούς Θώκους.

Δημιουργήθηκε έσι ένα ανατρεπτικό κλίμα και κανένας δεν προδικάζει το που και το πώς θα καταλήξει.

Κανένας ανασχηματισμός δεν είναι «πανάκεια» για να λύσει τα μεγάλα και τα καυτά προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως όταν είναι ανασχηματισμός «απελπισίας».

Η φθορά του Πρωθυπουργού είναι … καλπάζουσα και ο κόσμος δεν γυρίζει πίσω, την στιγμή που η φέτα έχει 14-16 ευρώ. Η βενζίνη σχεδόν 2ευρώ και το ρεύμα αυξήθηκε για τον Ιούνιο κατά 70%. Ο μισθός και η σύνταξη δεν φτάνουν ούτε για 20 ημέρες, ενώ πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και φόρους.

Τον αδέξιο Μητσοτάκη τον τιμώρησαν οι πολίτες και για τον «Γάμο» των ομοφυλοφίλων και για το έγκλημα των Τεμπών και για την βιβλική καταστροφή από πυρκαγιές, σεισμούς και τις πλημμύρες, καθώς και την αλαζονεία και την αδιαφορία του προς τον δοκιμαζόμενο Λαό.

Ο Πρωθυπουργός, παρά την μεγάλη ήττα, συνεχίζει τα ψέματα, τις υποσχέσεις και τις μαϊμουδίστικες κινήσεις δηλώνοντας, πως «ο πυρήνας της πολιτικής δεν αλλάζει», φανερώνοντας, για άλλη μία φορά, πως είναι «εκτός τόπου χρόνου».

Άτολμος και ανίσχυρος ο Πρωθυπουργός έκανε ένα ανασχηματισμό, για τα μάτια του κόσμου, με ανακύκλωση προσώπων, που είχαν αποπεμφθεί στο παρελθόν και με 64 Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Ο ανασχηματισμός «μαμούθ» άφησε αλώβητους όσους προκαλούν την κοινωνία και όσους είναι μόνιμα μέλη της «Α.Ε Μαξίμου» και επιβράβευσε 4 μέλη από την Εξεταστική Επιτροπή, της ντροπής, για το μπάζωμα του εγκλήματος των Τεμπών.

«Άνθρακες» ο Θησαυρός του ανασχηματισμού, που δείχνει ότι «το μήνυμα δεν ελήφθη» από κανέναν αρχηγό των κομμάτων εξουσίας.

Αντί για ριζικές αλλαγές στις πολιτικές και στα πρόσωπα είχαμε «ανακύκλωση φθαρμένων πολιτικών υλικών κι έτσι κάηκε το … χαρτί του ανασχηματισμού.

Ο Μητσοτάκης παραμένει όμηρος των ισορροπιών και των οικονομικών συμφερόντων, ενώ ο χρόνος είναι ο μεγάλος του αντίπαλος.

Δεν γνωρίζει αυτό που έλεγε ο Σοφός Σόλων ότι «το θείον και οι νόμοι, ευ μεν αγόντων, εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων ουδέν ωφελούσι» δηλ. όταν η θρησκεία και οι νόμοι εφαρμαζόνται σωστά είναι χρήσιμοι, αλλά όταν εφαρμόζονται λάθος δεν έχουν καμία ωφέλεια.

Το νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού, που έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», είναι ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά δηλ. ΑΠΟΛΙΤΙΚ, αλλά με τους ΛΟΑΤΚΙ, να γίνονται ρυθμιστές στο Μαξίμου.

Όσο για τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη «Εκλογές το 2007, βάζω το χέρι στην φωτιά», ας μην το κάνει αυτό, γιατί η πολιτική φωτιά και η οργή των πολιτών κάνει ΤΖΙΖ…δηλ. καίει!

«Μεγάλη μπουκιά να τρως, μεγάλη κουβέντα να μην λες», γιατί η πολιτική σκηνή της χώρας μας και της Ευρώπης μοιάζει με καζάνι που βράζει και το πολιτικό προσωπικό είναι πολύ υποβαθμισμένο και κατώτερο των περιστάσεων.

Εξάλλου άλλα έλεγε προεκλογικά, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και ήταν και πολύ αισιόδοξος, και το … μαύρισμα στη κάλπη πήγε … σύννεφο…!

Μετά δεν θυμάται ο Μάκης Βορίδης ούτε το αξίωμα του σοφού Ηρακλείτου με το «τα πάντα ρεί και ουδέν μένει» και αφού ξανάγινε Υπουργός πρέπει να ευχαριστήσει και τον Πρωθυπουργό και λέγει τα όσα λέγει.

Γεγονός είναι ότι όλη η Αντιπολίτευση, τα μη ελεγχόμενα Μ.Μ.Ε. και το 80% των ψηφοφόρων αποδοκίμασαν τον ανασχηματισμό… φούσκα και τον υπό προθεσμία Πρωθυπουργό, Κυριακούλη Μητσοτάκη.

Ανεξάρτητα από το τι γράφεται και τι λέγεται, γεγονός είναι ότι έρχονται αλλαγές στο σάπιο και διάτρυτο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα είναι σε νευρική κρίση, με ρωγμές στο εσωτερικό τους, ενώ και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας είναι στον … ΑΕΡΑ.

Οι … δήθεν αδιάφορες Ευρωεκλογές αλλάζουν τους συσχετισμούς και έρχεται μεγάλο ντόμινο εξελίξεων στο Μαξίμου και στην ΚεντροΑριστερά.

Μόνο οι υποκριτές, οι επιτήδειοι και οι καιροσκόποι προσποιούνται ότι δεν κατάλαβαν το καθαρό και απλό μήνυμα, που βγήκε από την κάλπη, ότι όποιος γυρίζει την πλάτη στα προβλήματα του ΛΑΟΥ, θα πληρώνεται ακριβά με το ίδιο νόμισμα από εδώ και στο εξής.

Την Ακρίβεια, τον «Γάμο» και τα Τέμπη τα πλήρωσαν με Διαζύγιο οι κρατούντες.

Η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη ότι «η ήττα είναι καμπάνα και ξέρουμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα» καθώς και η ομολογία του Γιάννη Στουρνάρα, του Τραπεζίτη, ότι «όποιος δεν μπορεί να ζήσει στην Ελλάδα να γίνει μετανάστης» δείχνουν δύο πράγματα πρώτον ότι ο Μητσοτάκης έχει απόλυτη ευθύνη για το κατάντημα της Ν.Δ. και της χώρας και δεύτερον ότι όλοι τους μας βλέπουν σαν αριθμούς και όχι σαν Έλληνες πολίτες.

Το ποτάμι της οργής δεν γυρίζει πίσω και το αντάρτικο, σ’ όλα τα κόμματα εξουσίας, είναι γεγονός.