Σειρά πληροφοριών για παρουσία του 51χρονου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα σε βαλκανική χώρα και κυρίως στη Βουλγαρία φέρεται να διαθέτει τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα στη Βουλγαρία, αφού κάτι αντίστοιχο είχε προκύψει και στα τέλη της δεκαετίας του '90 με βάση καταγραφές τηλεφωνικών κλήσεων στις φυλακές της Κέρκυρας. Και όλα αυτά ενώ προσφάτως οι αρχές ασφαλείας εντόπισαν χαρτονομίσματα που φέρονταν να ήταν στην κατοχή τού 51χρονου καταζητούμενου σε υποκαταστήματα τραπεζών στην πλατεία Συντάγματος και σε κοντινά σημεία, στο κέντρο της Αθήνας.
Το «κυνήγι» του εντοπισμού
Η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια είχε σειρά πληροφοριών για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα σε... θέατρο της Αθήνας, σε ξενώνα στην Καρδίτσα, σε εταιρεία στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές κυρίως της Κεντρικής Ελλάδας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν. Η ροή, όμως, πληροφοριών από τα τέλη του 2016 για διαμονή του 51χρονου στη Βουλγαρία είναι διαρκής και υπάρχει σχετική αναζήτηση από την ΕΛ.ΑΣ. περαιτέρω στοιχείων για επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου. Ο εντοπισμός του Βασίλη Παλαιοκώστα θεωρείται πλέον ο μεγάλος επόμενος στόχος των διωκτικών αρχών, μετά την απελευθέρωση του 54χρονου κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και τη σύλληψη πολλών εκ των απαγωγέων του. Με τον φόβο να μην υπάρξει επανεμφάνιση του δραστήριου ποινικού έπειτα από «σιωπή» έξι χρόνων με την οργάνωση μιας νέας απαγωγής ή πιο σύνθετου σχεδίου ένοπλης επίθεσης, όπως αυτό με την αποστολή του φονικού δέματος-βόμβα, το καλοκαίρι του 2010, που σκότωσε τον υπασπιστή τού τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Και αυτό με το δεδομένο ότι ο 51χρονος καταζητούμενος έχει δίκτυο επαφών με έλληνες ποινικούς αλλά και με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Συλλήψεις και αποδράσεις
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει εξαφανισθεί από τον Ιούνιο του 2009, όταν απέδρασε για δεύτερη φορά - η πρώτη το 2006 - με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκετ Ριζάι που συνελήφθη αργότερα. Ο ποινικός που κατάγεται από το Μοσχόφυτο Τρικάλων θεωρείται ότι έχει αναπτύξει την τελευταία 20ετία σχέση με άτομα του αναρχικού χώρου που είχε γνωρίσει στη φυλακή. Ο 51χρονος είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από συλλήψεις του για ληστείες σε τράπεζες αλλά και την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου, μαζί με τον 57χρονο αδελφό του Νίκο, που έχει συλληφθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 και βρίσκεται στις φυλακές της Πάτρας.
Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. ο Βασίλης Παλαιοκώστας, που δήλωνε θαυμαστής του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, είχε συνεχή επαφή με 6-7 δραστήριους αντιεξουσιαστές που συσχετίστηκαν και με την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» του Νίκου Μαζιώτη.
Τα άτομα αυτά φέρεται να μετέφεραν όπλα από ορεινή περιοχή των Χανίων για λογαριασμό του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ τον πλαισίωσαν στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008, που αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από καταβολή περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τότε ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί στη Σουρωτή Χαλκιδικής όπου εντοπίστηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο και ακολούθησε η δεύτερη φυγή του με ελικόπτερο. Ακολούθησε συμπλοκή του καταζητούμενου τον Απρίλιο του 2010 με αστυνομικούς στο Αλεποχώρι και η αποστολή, το καλοκαίρι του 2010, του δέματος-βόμβα στη Λεωφόρο Κατεχάκη που σκότωσε τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη. Στο περίβλημα του δέματος που υποτίθεται ότι είχε στοιχεία για εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens βρέθηκε παλαμικό αποτύπωμα του Παλαιοκώστα ο οποίος και επικηρύχθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ. Σε κείμενο που εστάλη 15 ημέρες μετά τη δολοφονία του υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη υπάρχουν αναφορές στον τρόπο συσκευασίας και αποστολής του δέματος με την υπογραφή «Θανάσης Κλάρας», το πραγματικό όνομα δηλαδή του καπετάνιου του Αρη Βελουχιώτη. Τότε μάλιστα υπήρξαν ενδείξεις ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας, τον Ιανουάριο του 2010 είχε υπογράψει ως «Θανάσης Κλάρας» σε βιβλίο επισκεπτών του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Κορυσχάδων. Χωρίς και πάλι επιβεβαίωση...
Η πολύχρονη «εξαφάνιση»
Η τελευταία εμφάνιση του Βασίλη Παλαιοκώστα ήταν οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών τον Φεβρουάριο του 2011 στη Βοιωτία, όταν διαπιστώθηκε από ένα αποτύπωμα στην πίσω πόρτα του οχήματος ότι επέβαινε σε ένα λευκό Audi που είχε κλαπεί δύο μήνες νωρίτερα από τη Νέα Ερυθραία. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός. Ακολούθησε την ίδια ημέρα νέα καταδίωξή του στην περιοχή της Χαιρώνειας Βοιωτίας όπου διαπιστώθηκε ότι συνεργός του ήταν ένα μυστηριώδες άτομο, αρκετό ψηλό και αδύνατο, με μακριά ξανθά μαλλιά. Χωρίς ακόμη να διακριβωθεί μέχρι σήμερα αν ο συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα ήταν άνδρας ή γυναίκα. Από έλεγχο σε κάμερες καφετέριας στην εθνική οδό λίγη ώρα πριν από συμπλοκή στη Βοιωτία «απομονώθηκε» ένα άτομο σχετικά νεαρής ηλικίας, με μαύρα μαλλιά, αδύνατο, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας που φέρεται να προχώρησε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση, μεγάλης έκτασης. Το ίδιο άτομο αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς της Βοιωτίας να ήταν αυτό που τους πυροβολούσε. Ωστόσο ορισμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο που εικονίζεται στο βίντεο της καφετέριας ή αναγνωρίζουν οι αστυνομικοί ίσως να μην ήταν τελικά ο «μεταμορφωμένος» Βασίλης Παλαιοκώστας αλλά ίσως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» που διατηρούσε επαφή μαζί του εκείνη την περίοδο και δεν είχε συλληφθεί. Από τότε η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση του δαιμόνιου ποινικού, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα και σαφή «ίχνη».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι στο παρελθόν είχε ανακύψει σειρά ενδείξεων για ταξίδια του Βασίλη Παλαιοκώστα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, αλλά και στη Νότια Αμερική. Μάλιστα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας εργαζόταν παλαιότερα σε εστιατόριο στη Γερμανία, ενώ για ένα διάστημα προ 15 ετών είχε εργασθεί και σε τυροκομείο των Τρικάλων. Ακόμη στις παλαιότερες εξαφανίσεις των αδελφών Παλαιοκώστα είχε διαπιστωθεί ότι καλούσαν άλλους έγκλειστους ποινικούς από κινητά που έδιναν στίγμα στη Βουλγαρία όπου φαίνεται να παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ιχνη» του διαβόητου ποινικού αναζητούνται από τα 1.200 περίπου χαρτονομίσματα (των 100, 200 και 500 ευρώ) από τα λύτρα της απαγωγής του Μυλωνά, ορισμένα από τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα υποστηρίζουν ότι «η πολύχρονη εξαφάνιση του 51χρονου και οι πληροφορίες που συλλέγονται μας δίνουν την εικόνα ότι ζει ήρεμα και πιθανόν... οικογενειακά σε γειτονική περιοχή εκτός Ελλάδας. Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις...».
tovima.gr (Βασίλης Λαμπρόπουλος)